4 min. čitanja

Ima li na otocima života zimi? Evo priča triju poduzetnih otočanki

Ima li na otocima života zimi? Evo priča triju poduzetnih otočanki
Foto: Pero Vojkovic / Unsplash

OTOCI - Kako se zimi živi na otoku, što donosi ljeto te bi li život na otoku mijenjale s onim na kopnu, odgovorile su tri mlade otočanke.

U zemlji s tisuću otoka većina ih je pusta. I ljeti i zimi. Samo njih 47 može se pohvaliti stalnim stanovnicima.

Mari Greget, Ivana Čičmir i Dajana Brajčić Jurica opisale su vrlo zorno što im donosi ljeto na otoku i demantirale da su zime na otocima tužne. A iako zaključuju da je život na otoku izazovan, niti jedna od njih ga ne bi mijenjala za život na kopnu.

Ljeti su ti otoci ne samo živi, već užurbani, glasni i kaotični. Jer takav je turizam u špici sezone. No, ono što se nekome može doimati kaosom, ima svoj red. Netko je za silne goste sve morao pripremiti, oglasiti, bukirati, nabaviti, organizirati. Koji je put nešto pojeo i popio s nogu, odspavao koji sat i odmah krenuo dalje. Takav je život domaćina.

No, što kad karavana prođe i ostane samo šum valova? Odgovore su dale tri dame s tri različita otoka. Mari Greget sa sunčanog Visa i Dajanu Brajčić Juricu s Lastova milje i sati dijele od kopna, dok se s Krapnja na kojem radi Ivana Čičmir gotovo može i doplivati do obale.

No, jedna stvar je svim tim otocima slična. Kad karavana prođe, zima je jednako oštra, a dani jednako dugi. Kako izgleda zima za poduzetnice koje od turizma žive, ali i žive turizam?

Ivana je voditeljica prodaje u hotelu Spongiola, jedinom hotelu na Krapnju. Dajana je ekologinja koja je dvanaest godina u turizmu i menadžerica je obiteljskog turističkog objekta Augusta Insula koji osim smještaja nudi i restoran i bar. Mari Greget nastavnica je ekonomske grupe predmeta u srednjoj ugostiteljsko- turističkoj školi na Visu, suvlasnica prvog sushi bara 'Peškarija', vlasnica brenda Komiška, DMC, HedonISSAm, a uz sve je i nezavisna gradska vijećnica.

S ovim damama nema šale. No, prije nego vidimo ima li na otocima života i posla i van sezone, Dajana je slikovito opisala kako to izgleda u samoj špici.

Dajana: Na Lastovu zagrijavanje ide postepeno, a zakuha se u 7. i 8. mjesecu koji se svode na 'preživi čovječe - možeš ti to'. Sjećam se da je suprug Lučo jedne godine u osmom mjesecu iz čista mira počeo ozbiljno mucati. Sada se tome smijemo, ali tada uistinu nije bilo smiješno. Taman kada je dobio termin za snimanje glave prestao je mucati i to se, Bogu hvala, više nikad nije ponovilo. Mislim da ova informacija poprilično živopisno opisuje stanje u koje se dovedemo u samoj špici sezone. Razlog tome je što u pred i post sezoni trebamo jako malo ljudi, a u špici sezone mnogo. Posljedično, kvaliteta dostupnog kadra je upitne kvalitete pa mi vlasnici često zdravljem plaćamo prekrivanje tih problema.

Onog trenutka kad pozdravljate neke od posljednjih gostiju, kad nakon njih ne stoji nitko u redu sa svojom osobnom jer čeka check in ili ne čeka u redu da popije svoj aperitiv prije večere - kakav vam je osjećaj? Jeste li sretne zbog malo mira koji slijedi ili vas svijest o zalasku sezone žalosti?

Dajana: Kako se broj gostiju smanjuje, adrenalin splašnjava, pa taman do kraja sezone prestanem biti nabrijana i postanem normalna osoba (smijeh). U sezoni crpim nadljudski napor tako da mi kraj sezone dobro dođe da se oporavim i posložim dojmove od sezone. Potom zavladaju mir i tišina koji su za mene izvor produktivnosti i kreativnosti.

Mari: Obožavam listopad i kraj sezone kada mi lokalci možemo sebično uživati sami na svom otoku. More je još uvijek za kupanje, sunce je taman po mjeri. U suštini sam tip osobe kojoj treba malo odmora i mogu opet u novu sezonu. Ali s obzirom na to da u školi radim punu satnicu, i period van sezone mi je izuzetno dinamičan i radan.

Ivana: Sezonski je posao takav da podrazumijeva puno više rada u kraćem vremenskom razdoblju. Stoga je iznimno dinamičan, zahtijeva dosta dobre organizacijske vještine, kao i podnošenje viših razina stresa. Stoga, logično je da velika većina radnika u sezoni na neki način 'jedva čeka' kad će ta ista sezona i završiti, a često u periodu rada tijekom same sezone taj kraj se čini predalek. Ali sezona u velikoj većini slučajeva jednostavno “proleti”, pa opet bude u najmanju ruku čudno biti izvan tog dinamičnog okruženja same sezone, piše Tportal.

PROČITAJTE JOŠ:

Liječnica prije 25 godina Zagreb zamijenila otokom, a prvi pacijent bila joj je – bolesna ovca!
CRES/LOŠINJ - Ova pionirka telemedicine o životu na otoku ima samo lijepe riječi, a mladim kolegama poručuje da imamo prekrasnu zemlju te da nije u velikom gradu “sve najljepše”. Često se s naših otoka upozorava na odlazak stručnjaka raznih profila i samim time nedostatak mnogih usluga i sadržaja,…
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.