1 min. čitanja

Hvarski srednjoškolci izradili aplikaciju za nordijsko hodanje

Hvarski srednjoškolci izradili aplikaciju za nordijsko hodanje
Foto: Pixabay/Ilustracija

JELSA – U povodu Europskog tjedna održivog razvja svestrani učenici Srednje škole Hvar: Borna Tudor, Leo Marušić i Toma Prošper Novak, pod vodstvom nastavnika Antonija Morića – Španića, izradili su aplikaciju koja vas vodi na put Nordijskog hodanja.

Koristeći tzv. storytelling metodu utemeljenu na digitalnoj kartografskoj platformi, srednjoškolski tim je interpretirao kratku i jezgrovitu priču o lokalnom prostoru na ruti staze nordijskog hodanja Jelsa – Pitve – Jelsa.

Foto: Screenshot/StoryMapJS

Maping ruta vodi posjetitelje povijesnim stazama Općine Jelsa, uz popratne fotografije i brojne zanimljivosti vezane uz otok Hvar.

Ruta kreće iz centra Jelse, prolazeći kroz Trg križonoše, zatim se makadamskim putem kroz borovu šumu penje do mjesta Pitve, predjela Vratnik. Od Vratnika cesta vodi malo uzbrdo, te dolazi do Crkve sv. Jakova iz koje se pruža prekrasan pogled prema Jelsi, otoku Braču, Vrisniku, Makarskom primorju i Parku prirode Biokovo.

Od Crkve sv. Jakova put vodi prema Jelsi kroz pitovske maslinike i vinograde, stare puteve koji su nekad povezivali ova dva susjedna mjesta.

Foto: TZ Jelsa

Ova aplikacija izrađena je u okviru obilježavanja Europskog tjedna održivog razvoja, a Jelsa se priključila obilježavanju s Go Green in Jelsa festivalom, koji se u Jelsi održao krajem mjeseca rujna.

Ova dionica za nordijsko hodanje potvrđena je od strane Hrvatskog saveza za Nordijsko hodanje te je kategorizirana kao srednje teška staza dužine 8 kilometara. Staza je dobra za sve dobne skupine, a za njezin obilazak potrebno je otprilike 2 i pol sata.

K.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.