3 min. čitanja

Hvarani pokrenuli peticiju za bolju povezanost s kopnom

Hvarani pokrenuli peticiju za bolju povezanost s kopnom
Foto: pixabay

HVAR - Stanovnici otoka Hvara od Agencije za obalni linijski promet traže bolju povezanost s kopnom kako bi se popravila njihova kvaliteta života, pritom prvenstveno misleći na trenutnu nedostupnost mnogih zdravstvenih usluga na otoku.

Hvarska građanska inicijativa 'Za otok' pokrenula je peticiju u kojoj od nadležnih institucija, odnosno Agencije za obalni linijski promet, traži da za otok Hvar osiguraju bolju povezanost s kopnom.

Njihovi zahtjevi su:

1. Uvođenje cjelogodišnje trajektne ili katamaranske linije iz Splita za Stari Grad u jutarnjim satima (prema mogućnostima voznog reda – najranije u 11 sati, a najkasnije u 12 sati).

2. Kraće vrijeme vožnje katamaranom na relaciji Jelsa-Bol-Split i trajektom na relaciji Stari Grad – Split- Stari Grad.

3. Polazak katamarana iz Splita svakog dana u 16:30 sati, a ne samo petkom.

Zbog nedostupnosti mnogih zdravstvenih usluga na otoku, Hvarani trebaju često putovati do najbliže zdravstvene ustanove na kopnu, odnosno do Splita (bilo u KBC Split ili privatne poliklinike – što često i rade upravo zbog voznog reda).

Putovanje prema kopnu iziskuje određene aktivnosti i organizaciju cijele obitelji, tim više što postoji problem nemogućnosti povratka na otok ubrzo nakon pregleda/terapije/pretrage zbog neraspoloživosti pomorskih linija. Mnogi bolesnici nerijetko putuju i dalje za Zagreb, a čekanje trajekta i duga vožnja istim nakon putovanja autobusom im je 'sol na ranu'.

Obzirom da se zdravstvene usluge u KBC-u (potrebne dojenčadi, maloj djeci, odraslima, starima, zdravima, bolesnima i onima kojima je takoreći potrebna već i palijativna zdravstvena skrb) odvijaju uglavnom u jutarnjim terminima, prvi mogući polazak prema otoku je trajektom u 14:30 sati što podrazumijeva povratak oko 17 sati (ovisno o mjestu prebivališta).

Smatraju da je nužno tijekom cijele godine, a ne samo u srcu sezone, uvesti trajektnu ili pak katamaransku liniju s polaskom u jutarnjim satima (između 11 i 12) iz Splita prema otoku (najbolje trajektnoj luci u Starom Gradu zbog geografskog položaja iste) kako bi se otočanima omogućilo ranije vraćanje iz Splita i time se posebno prilagodilo osjetljivim i ranjivim skupinama.

Osim toga, na ovaj način bi se omogućilo da zdrava osoba, kojoj je potrebna neka zdravstvena usluga ili pak odlazi kao pratnja bolesnoj osobi/djetetu, taj dan može stići na posao u popodnevnoj smjeni, što je također vrlo bitno.

Ističu i značaj polaska katamaranske linije iz Splita za Jelsu. Predlažu svakodnevni polazak u 16:30 sati jer bi to bolesnicima, djeci na određenim rehabilitacijama ili primateljima terapije, omogućilo da krenu za Split na vrijeme i vrate se na vrijeme kućama.

- Navedenim izmjenama postigla bi se ravnoteža u povezanosti otoka s kopnom tijekom cijelog dana, pružajući optimalnije mogućnosti stanovnicima koji putuju iz zdravstvenih potreba, što bi itekako imalo pozitivan utjecaj na životnu sredinu. Mnoge bolesne osobe, koje za to imaju mogućnosti, tijekom liječenja putuju automobilom, neki zajedno sa svojim obiteljima ili pak (što je još teže) dijelom obitelji privremeno ili trajno napuštaju otok, neki rasprodaju svoja imanja, a mnoge osobe kojima su terapije potrebne na njih ni ne idu upravo zbog voznog reda. Sve ovo smatramo nedopustivim - navode iz Inicijative.

- Razvojem i prilagodbom pomorskog prometa otvara se mogućnost adekvatnog zadovoljavanja potreba stanovnika otoka, stoga je potrebno konstruktivno poticati poboljšanja kojima bi se unaprijedila kvaliteta života otočana, posebice u kontekstu plana i programa zaštite na otocima. Nadamo se da ćemo ovim dopisom potaknuti empatiju i rješenja kojima bismo mogli snažno pomoći otočanima i zajedno sudjelovati u poboljšanju kvalitete života - zaključuju.

Peticija je dostupna OVDJE.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

VIDEO Paul Bradbury: “10 činjenica o Hvaru koje su me jednostavno oduševile kad sam tamo počeo svoj život”
Mislili ste da su otok Hvar samo plaže i noćni život? To nije baš tako. Deset hvarskih činjenica koje su me oduševile o jadranskom otoku za koji nisam čuo prije nego sam se tamo doselio prije čak 20 godina, počinje tako priču Paul Bradbury, vlasnik portala Total Croatia News. -
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.