2 min. čitanja

VIDEO Paul Bradbury: "10 činjenica o Hvaru koje su me jednostavno oduševile kad sam tamo počeo svoj život"

VIDEO Paul Bradbury: "10 činjenica o Hvaru koje su me jednostavno oduševile kad sam tamo počeo svoj život"
Foto: Boris Kačan

Mislili ste da su otok Hvar samo plaže i noćni život? To nije baš tako. Deset hvarskih činjenica koje su me oduševile o jadranskom otoku za koji nisam čuo prije nego sam se tamo doselio prije čak 20 godina, počinje tako priču Paul Bradbury, vlasnik portala Total Croatia News.

- Zamislite da spontano kupujete svoj novi dom na dalmatinskom otoku za koji 2 dana prije kupovine niste uopće ni čuli, a čije ime još uvijek ne mogu pravilno izgovoriti 20 godina kasnije, samo da bih otkrio koliko je ustvari čaroban taj otok, često hvaljen kao jedan od najljepših na svijetu - opisuje Bradbury.

Ovo je otok nevjerojatne dubine, tradicije, kulture, vina...

Živeći u Jelsi od 2003., te od kad je 2011. odlučio napisati prvi moderni vodič o otoku Hvaru, počeo je Bradbury otkrivati ​​kako je Hvar uistinu poseban otok, s mnogim tajnama koje nisu samo nepoznate većini turista, ali i brojnom domaćem stanovništvu.

Portal Total Hvar koji je pokrenuo prije više od deset godina sad broji više od 9000 članaka o otoku, najviše članaka koje je jedna osoba ikada napisala o otoku.

- Ali što sam više istraživao, to me više oduševljavalo ono što sam otkrio o ovom nevjerojatnom otoku. Bilo je pravo zadovoljstvo dokumentirati svoja otkrića za dobrobit drugih - priča.

Bradbury na svoj duhovit način navodi 10 činjenica o Hvaru, koje su ga oduševile i koje ga nastavljaju oduševljavati. Kaže kako se kladi da će i mnogi Hvarani saznati nešto novo u ovih deset činjenica:

Hvar ima najstarije javno kazalište u Europi, izgrađeno 1612. godine.

Prvi takozvani organizirani turizam nastao je upravo na Hvaru 1868. godine.

Najstarije stablo masline u Hrvatskoj nalazi se u Zastražišću na Hvaru, staro 2500 godina.

Na Hvaru je više UNESCO-ve baštine nego na bilo kojem drugom otoku na svijetu.

Najveći festival na Hvaru je pomalo bizarna "Puhijada" gdje možete probati puhove s grilla, čije meso je začuđujuće ukusno.

Hvar je također nevjerojatan otok vina, s velikim izborom vrsta grožđa.

Na Hvaru je rođen i "djed otisaka prstiju", Ivan Vučetić, izumitelj daktiloskopije, koji je s Hvara emigrirao u Argentinu.

Hvarsko maslinovo ulje je jednostavno senzacionalno! Ne samo kvalitetom već i cijenom. Zanimljiva činjenica je da Novak Đoković nabavlja maslinovo ulje baš na Hvaru. A malo je poznato i da je upravo najskuplje ulje s Hvara prodano u malim bočicama londonskom Harrodsu.

Na Hvaru se svake godine održava festival lavande, predivan događaj nebeskog opojnog mirisa.

Na Hvaru živi 11 000 stanovnika, i to je jedini otok u Hrvatskoj, a moguće i u Europi koji ima svoju nogometnu ligu, Forsku ligu. Nogometna tradicija datira na Hvaru još od 1913. godine, samo dvije godine nakon nastanka Hajduka.

Poslušajte o ovim zanimljivostima detaljnije u videu.

I.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.