2 min. čitanja

Hrvatski državni arhiv odgovorio Orbanu: “Gospodin je zalutao, nikad nisu imali more”

Hrvatski državni arhiv odgovorio Orbanu: “Gospodin je zalutao, nikad nisu imali more”
Foto: Pixabay / HDA

Ne smiruje se bura koju je izazvao mađarski premijer Viktor Orban, izjavivši da je Mađarskoj tobože oteto Jadransko more.

Kad je pred medijima govorio o zajedničkom embargu EU na ruske energente, kazao je da zemlje koje imaju more i luke mogu dopremiti naftu tankerima i dodao:

– Da nam nisu uzeli more, i mi bismo imali luku – rekao je Orban.

Na Orbanovu izjavu sad je reagirao i Hrvatski državni arhiv. Mađarskom predsjedniku su poručili da Mađarskoj more nije moglo biti oduzeto jer ga nikada nije ni imala.

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

“Mađarski premijer Viktor Orban prošli tjedan izjavio je da njegova zemlja ne bi imala problema s embargom na uvoz ruske nafte da ‘joj nisu oduzeli more’. Gospodin Orban očito je zalutao u jednom ‘bljesku’ povijesti koji mu, jamačno, nije jasan.

Njegovoj zemlji nitko more nije mogao oduzeti jer ga nikada nije niti imala. Čak ni u tom povijesnom “bljesku”, koji Orbanu očito nije jasan, Rijeka nije bila mađarska, već je njome upravljao Riječki provizorij. Budući da je pitanje Rijeke i nakon Hrvatsko-ugarske nagodbe ostalo neriješeno (“Riječka krpica”), Hrvatski je sabor 20. srpnja 1870. prihvatio takvo stanje (Provizorij) pod uvjetom da to bude privremeno, a to je potvrđeno vladarovom odlukom od 28./29. srpnja 1870. Prema toj odluci, gradom i kotarom riječkim upravljao je guverner “Rijeke i hrvatsko-ugarskoga primorja” kojega je na prijedlog predsjednika vlade imenovao kralj.

Dakle, Orban nešto što je privremeno i o čemu u konačnici odlučuje kralj, naziva mađarskim. Istinu o ovim događajima najbolje je potražiti u Hrvatskome državnom arhivu iz čijih se dokumenata može iščitati da niti jedan milimetar hrvatske obale nikada nije bio mađarski.

Hrvatsko-ugarska nagodba s famoznim dodatkom ‘Riječkom krpicom’ čuva se u Hrvatskome državnom arhivu. Ona je samo jedan od podsjetnika kako su se hrvatske granice pokušavale prekrajati i diplomatskim prevarama”, stoji u priopćenju Hrvatskog državnog arhiva.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Mađarski državni tajnik: “Oteto more je činjenica, nadam se da Hrvatskom neće sada ovladati histerija”
Radman pozvao mađarskog ministra na razgovor zbog Orbanove skandalozne izjave o hrvatskom moru
Orban pred Ursulom von der Leyen o Hrvatskoj: “Da nam nisu uzeli more, i mi bismo imali luku”
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.