2 min. čitanja

Mađarski državni tajnik: “Oteto more je činjenica, nadam se da Hrvatskom neće sada ovladati histerija”

Mađarski državni tajnik: “Oteto more je činjenica, nadam se da Hrvatskom neće sada ovladati histerija”
Foto: Pexels / Viktor Orban / Facebook / Screenshot

Mađarski državni tajnik za informiranje Tamas Menczer kazao je u utorak da je premijer Viktor Orban spominjući “oteto more” govorio o “povijesnoj činjenici” te da je Hrvatsko ministarstvo vanjskih i europskih poslova u toj izjavi nešto krivo shvatilo, javila je agencija MTI.

Mađarski premijer prošli tjedan je izjavio da njegova zemlja ne bi imala problema s embargom na uvoz ruske nafte da “joj nisu oduzeli more”, očito se referirajući na hrvatsku obalu čiji su dijelovi nekoć bili u sastavu Ugarske.

Zbog te je izjave mađarski veleposlanik u Zagrebu pozvan na razgovor, a i hrvatski je veleposlanik zatražio objašnjenje u Budimpešti, kazali su na Zrinjevcu.

– Mađarski premijer Viktor Orban govorio je “o povijesnoj činjenici – rekao je Tamas Menczer.

– Nadam se da našim hrvatskim prijateljima neće sada ovladati medijska histerija i da možemo nastaviti raditi u interesu razvoja suradnje – rekao je, prenosi N1.

Nejasno je o kakvoj “povijesnoj činjenici” Menczer govori kad Ugarska nikad nije imala izlaz na more osim preko hrvatskog teritorija.

Pozadina Orbanove izjave protivljenje je europskom embargu na uvoz ruske nafte zbog čega je Mađarsku jučer posjetila predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

“Hrvatska osuđuje izjavu predsjednika mađarske vlade. Osuđujemo bilo kakve teritorijalne pretenzije prema susjednim državama”, priopćio je MVEP.

Kako je rekao jedan europski diplomat za France Presse, Mađarska bi za sigurnu opskrbu naftom trebala novi naftovod koji bi je povezao s Hrvatskom, koja ima pristup moru. Stoga traži jamstva da će se Zagreb angažirati na izgradnji te infrastrukture, kao i jamstva o europskim financijskim sredstvima.

– Oni koji imaju more i luke imaju i mogućnost dovesti naftne tankere – rekao je Orban prošli tjedan, kako ga prenosi Politico. “Da nam more nije oduzeto i mi bismo imali luke”, dodao je.

MVEP ističe da takve izjave nepotrebno narušavaju međudržavne odnose.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Radman pozvao mađarskog ministra na razgovor zbog Orbanove skandalozne izjave o hrvatskom moru
Orban pred Ursulom von der Leyen o Hrvatskoj: “Da nam nisu uzeli more, i mi bismo imali luku”
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.