2 min. čitanja

HRVATSKA UVELA GRANIČNU KONTROLU COVID PUTOVNICA: Prijelaz granice traje 20-ak sekundi

HRVATSKA UVELA GRANIČNU KONTROLU COVID PUTOVNICA: Prijelaz granice traje 20-ak sekundi
Foto: MUP

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović posjetio je u srijedu granični prijelaz Bregana gdje je predstavljen novi sustav kontrole EU digitalne COVID potvrde odnosno način na koji hrvatska granična policija provodi graničnu kontrolu.

Prema navodima policije, svi granični prijelazi opremljeni su tehnologijom za provjeru validnosti EU digitalne COVID potvrde, a provjera udovoljava li putnik epidemiološkim uvjetima za ulazak u Hrvatsku traje svega 20-ak sekundi.

Ministar Božinović je taj podatak označio kao vrlo važan za Hrvatsku kao turističku zemlju koju su turisti posjećivali i posjetit će i tijekom pandemije.

– Hrvatskoj je bilo veoma bitno da budemo među prvima, da možemo poslati poruku svim našim partnerima, svim građanima EU da što se nas tiče, ukoliko su im u njihovim zemljama izdane digitalne potvrde, da će im vrijeme koje će provesti na graničnim prijelazima Republike Hrvatske biti izuzetno kratko i moći će vrlo brzo proći – izjavio je ministar Božinović.

Sustav EU digitalnih COVID potvrda integriran je i sa sustavom Enter Croatia i svi strani državljani koji putem navedene platforme najave svoj ulazak mogu u nju učitati i digitalnu potvrdu i time dodatno skratiti vrijeme granične kontrole.

Foto: MUP

– Ovaj sustav rezultat je kolektivnog napora koji je okupljen u sklopu radne skupine te u nepuna dva mjeseca napravljen je sustav koji u ovom trenutku Hrvatsku smješta u sam vrh zemalja koje su sposobne i koje su već krenule, ne samo u izdavanje digitalnih potvrdi, već i njihovu primjenu na svim graničnim prijelazima Republike Hrvatske“ – istaknuo je ministar Božinović.

Ministar je naveo kako je prvog dana izdavanja, digitalnu potvrdu ishodilo 40 000 hrvatskih državljana od čega njih 90% putem sustava eGrađani. – Osim što će ovim putem biti olakšana i skraćena granična kontrola, na ovaj se način populariziraju i digitalne usluge Vlade RH – naglasio je Božinović.

Prvog dana primjene sustava 112 osoba ušlo je u Hrvatsku koristeći EU digitalne COVID potvrde od kojih su najveći broj činili hrvatski državljani, ali i nekoliko stranih državljana.

M.B.

PROČITAJTE JOŠ:

STOŽER UBLAŽIO MJERE PRELASKA GRANICE: Turisti u Hrvatsku mogu i sa jednom primljenom dozom cjepiva
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.