1 min. čitanja

Hrvatska ulaže u urbanu zelenu infrastrukturu - U Splitu se sadi više od 840 stabala

Hrvatska ulaže u urbanu zelenu infrastrukturu - U Splitu se sadi više od 840 stabala
Foto: Boris Kačan

Kako bi se što efikasnije i bolje prilagodila klimatskim promjenama - Hrvatska ulaže u urbanu zelenu infrastrukturu. Fond za zaštitu okoliša potpisao je ugovore za 46 projekata vrijednih 15 milijuna eura, od čega je jedinicama lokalne samouprave osigurano 11 milijuna, i to nepovratnih sredstava. U Splitu se sadi više od 840 stabala.

Kad krenu nesnosne vrućine, na splitskom Sućidru traži se stablo više. Zelenila i hlada nema dovoljno.

Kako bi se situacija popravila, Grad Split u urbanu zelenu infrastrukturu ulaže 700.000 eura - u sklopu dvaju projekata. 80 posto novca osigurava Fond za zaštitu okoliša. Na 29 lokacija zasadit će se po dva stabla i postaviti po jedna javna slavina i klupa. Na jednako toliko lokacija, ali u sklopu drugog projekta, posadit će se čak 842 stabla, piše HRT.

Te aktivnosti dio su i europskog Zelenog plana, koji do 2030. predviđa sadnju najmanje tri milijarde stabala diljem Europske unije. Hrvatskoj je u planu sadnja milijun stabala godišnje, kako bi se sve izraženije klimatske promjene - ublažile.

- Na tu bolest planete nije ni Hrvatska imuna, znači ovo što mi u pokušavamo u Fondu za zaštitu okoliša, razmišljati o tome da ojačamo otpornost gradova na te klimatske promjene koje nam sve više prijete - rekla je Aleksandra Čilić, načelnica Sektora za zaštitu okoliša Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Novac za zazelenjivanje dobili su i Trogir i Makarska, a zahvaljujući prijavi županije, i općine Gradac i Podgora. U Splitu je jedna od prvih lokacija na kojoj će se saditi - ova zapuštena parcela pokraj škole Kamen - Šine. Ne zna se još kada.

Više stabala, hlada i javnih slavina pomoći će da život u gradovima u budućnosti bude barem malo ugodniji.

I.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.