1 min. čitanja

Hrvatska u samom EU vrhu po smrtnosti od melanoma – Odazovite se na besplatne preglede madeža

Hrvatska u samom EU vrhu po smrtnosti od melanoma – Odazovite se na besplatne preglede madeža
Foto: Pixabay/Ilustrcija

SUTIVAN – U Hrvatskoj se od 2008. godine provodi zdravstveni preventivni projekt ranog otkrivanja melanoma i ostalih zloćudnih tumora kože, pod nazivom, EUROMELANOMA. Općina Sutivan je sa zdravstvenim timom pokrenula inicijativu da se ovogodišnja akcija održi na otoku Braču i to u periodu od 22. do 26. lipnja.

Melanom je najzloćudniji tumor kože, koji može nastati bilo gdje na koži. Prema službenim podacima Europskog informacijskog sustava za rak za 2020. godinu, najveću incidenciju melanoma kože u zemljama Europske unije na 100.000 stanovnika imale su Nizozemska (54,2), Danska (50,7), Švedska (44,6) i Finska (40,8) kod muškog spola, a najmanju Rumunjska (8,9), Bugarska (9,1), Cipar (10,0) i Portugal (10,2). Kod ženskog spola najveću incidenciju imaju Danska (51,3), Nizozemska (43,7), Švedska (41,3) i Irska (37,6), a najmanju Rumunjska (7,1), Cipar (7,4), Bugarska (8,1) i Grčka (9,3)

Hrvatska je prema smrtnosti od melanoma u samom vrhu europskih zemalja, na visokom četvrtom mjestu iza istočnoeuropskih zemalja. U trenutku otkrivanja melanoma, samo 53% oboljelih ima prvi stadij bolesti, dok ostali bolesnici u trenutku postavljanja dijagnoze imaju ili metastaze u limfnim čvorovima ili na unutarnjim organima. Hrvatska je među zemljama u kojima je petogodišnje preživljenje od melanoma samo 70%.

Brojne studije pokazuju da žene s malignim melanomom imaju bolju stopu preživljavanja nego muškarci, što se objašnjava činjenicom da žene više pozornosti poklanjaju svome izgledu, ranije zapažaju promjene na koži te se ranije javljaju liječniku.

Ovogodišnja Euromelanoma poruka je ključna, UV kilometraža je ta koju trebamo brojati, godine provedene na suncu su bitne, a ne koliko mi imamo godina. Stoga, ako imate prilike odazovite se na akciju preventivnog pregleda kože koja će se održati od 22. do 26 lipnja na Braču.

Više informacija potražite u lokalnim domovima zdravlja ili na POVEZNICI.

K.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.