2 min. čitanja

HIPOTERAPIJA NA KORČULI Jahanje konja u moru

HIPOTERAPIJA NA KORČULI Jahanje konja u moru
Foto: Horse Riding Korčula | Facebook

KORČULA - Korčula je jedan od rijetkih otoka u čijim se ljepotama može uživati na neuobičajen način - na konjima. Hipoterapeut Josip Knezić posljednjih 12 godina ljeti radi u Korčuli, a prošle je godine povezao ugodno s korisnim. Na otok je iz Zagorja doveo konje.

- Uvijek sam želio povezati ljubav prema konjima i ovaj predivan otok. Volio bih povezati i Zagorje i Korčulu na jedan isti način. Zagorje je isto destinacija vina kao Korčula, Korčula je vrlo zelena kao Zagorje, tako da se ovi konji vjerujem osjećaju kao doma - kaže Josip Knezić za HRT.

Foto: Horse Riding Korčula | Facebook

Pa su Escalo i Salurn ove godine dobili pojačanje - Pancha i Vihora.

- Escalo je hrvatski sportski konj. On se ranije koristio u sportu. Ovo su dva Haflingera, jedan jako lijepi tip konja, nižih konja, često ih vole djeca i ovo je jedan američki kasač. Oni su zreli konji. Prošli su sve vrste škole jahanja i zaista su sigurni za svaku vrstu jahača - objašnjava.

Jahati uz vinograde, poljima, u slikovitom korčulanskom krajoliku, mogu svi. Mladi i stari, iskusni i neiskusni jahači. S nejahačima idu voditelji, a pravi jahači idu na pravo terensko jahanje - jahanje u hodu, kasu i galopu.

No ono što izaziva posebnu pozornost zasigurno je jahanje u moru i kupanje s konjima. Na otocima prava rijetkost, a za jahače - jedinstven doživljaj.

- Medij morska voda je ako gledamo i na čovjeka, jako dobro djeluje, tako i na konje. Zemlje koje imaju razvijenu rehabilitaciju uz pomoć konja, rade umjetne bazene u kojima bi se konji mogli kupati, da se mogu rehabilitirati. Mi imamo prekrasno more, imamo prirodni okoliš tako da zaista njima ovo nije nikakva tlaka, odnosno vole se kupati, rez igrati se po moru - objašnjava Josip.

- Jašem već osam godina i treći sam put na Korčuli, ali prvi sam put jahala u moru. Odličan osjećaj! Stopiš se s konjem, pogotovo kad uđeš u more, postanete jedno. Moraš se držati da ne padneš. Prekrasno iskustvo, izvanredno - oduševljena je Viktorija.

Ove plemenite, dobroćudne životinje pozitivno utječu na zdravlje ljudi. Kretanje konja veoma slično ljudskom hodu pa jahanje ima i terapijski učinak. A ljubav koju pružaju, neizmjerna je.

- Djeluju na čovjeka smirujuće znači, ne možete uz konja bit nervozan. S ovim konjima možete samo doživjeti lijepe stvari. Razumiju naše emocionalno stanje i tako se i oni ponašaju. Život sa konjima, to je ljubav i nije samo posao - kaže Josip.

Escalo, Salurn, Pancho i Vihor nakon završetka sezone vraćaju se kući. No samo do sljedeće godine. Jer su Korčulu i Zagorje, more i kopno, ovi konji čvrsto povezali.

Stana Živkušić/More/HRT

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.