3 min. čitanja

HGSS izdao upute za postupanje uslijed poplave: "50 posto smrtnih slučajeva nastaje u automobilima!"

HGSS izdao upute za postupanje uslijed poplave: "50 posto smrtnih slučajeva nastaje u automobilima!"
Foto: Arhiv / ZŽ

S obzirom na trenutnu situaciju i očekivanja za nadolazeće vremenske uvjete, Hrvatska gorska služba spašavanja s građanima je podijelila nekoliko ključnih uputa kako bi se mogli adekvatno pripremiti i zaštititi tijekom ovog izazovnog perioda.

1. Priprema za poplave:

Pratite vremensku prognozu i upute nadležnih službi: Hrvatska gorska služba spašavanja, meteorološke službe i lokalne vlasti pružat će redovite ažurirane informacije. Pratite te izvore i postupajte prema njihovim uputama.

Pripremite nužne potrepštine: Uključuje hranu, vodu, lijekove, baterijsku lampu, baterije, prvu pomoć, radio na baterije i potrebne dokumente. Pripazite da sve bude na suhom i sigurnom mjestu.

Pripremite se za evakuaciju: Pripremite plan evakuacije za slučaj da vam lokalne vlasti savjetuju da napustite svoje domove. Uključuje i pripremu kućnih ljubimaca.

2. Tijekom poplava:

Ne pokušavajte preći poplavljena područja: To je izuzetno opasno, čak i ako voda ne izgleda duboko. Ne pokušavajte voziti kroz poplavljena područja jer to može biti opasno za vas i može oštetiti vaše vozilo.

Ostanite na suhom i sigurnom mjestu: Ako ste kod kuće, ostanite tamo dok vam se ne savjetuje drugačije. Ako ste vani, potražite sigurno i suho mjesto.

3. Priprema za bujice:

Upoznajte svoju okolinu: Bujice su često iznenadne i mogu se dogoditi bez upozorenja. Znajte gdje se nalaze najbliže sigurne zone u vašoj okolini.

Pratite vremenske uvjete: Budite svjesni promjena u vremenskim uvjetima i pratite upute lokalnih vlasti.

4. Tijekom bujica:

Ne pokušavajte preći bujicu: Bujice mogu biti izuzetno snažne i opasne. Čak i ako voda ne izgleda duboko, struje mogu biti jake i iznenadne.

Potražite visoko mjesto: Ako se nađete u situaciji gdje je bujica moguća, potražite visoko mjesto gdje ćete biti sigurni od bujice.

Foto: Arhiv / ZŽ

5. Nakon poplava i bujica:

Oprez pri povratku u dom: Ne ulazite u zgrade koje su oštećene ili poplavljene dok stručnjaci ne utvrde da su sigurne za ulazak. Budite oprezni s električnom opremom i instalacijama.

Očistite i dezinficirajte svoj dom: Poplave mogu donijeti štetne bakterije i viruse. Pri čišćenju koristite zaštitnu opremu i sredstva za dezinfekciju.

Provjerite moguća oštećenja na objektima: Nakon poplave, provjerite moguća oštećenja na vašoj kući, pristupnim putovima i okolnim objektima.

6. Pratite upute nadležnih službi:

Ostanite u kontaktu s lokalnim vlastima i pratite njihove upute. Hrvatska gorska služba spašavanja će pružiti pomoć i podršku u ovom izazovnom vremenu.

7. Zdravlje i dobrobit:

Poplave i bujice mogu biti stresni događaji. Brinite o svojem mentalnom zdravlju i dobrobiti, i potražite pomoć ako je potrebno. Pomažite svojim susjedima i zajednici gdje možete.

Sve ove mjere su ključne za očuvanje vaše sigurnosti i dobrobiti tijekom poplava i bujica. Sjetite se, najvažniji prioritet je očuvanje ljudskih života. Materijalna dobra se mogu zamijeniti, životi ne.

Ostanite informirani:

Pratite vijesti i upute nadležnih službi kako biste znali o eventualnim promjenama u situaciji i pravovremeno postupali prema njima.

Posebna uputa vozačima

HGSS je upozorio i vozače na sigurnost:

  • Pripremite se za evakuaciju i prikupite nužne potrepštine.
  • Ne pokušavajte preći poplavljena područja - to je izuzetno opasno.
  • U slučaju bujica, potražite visoko mjesto i ostanite informirani.
  • Nakon poplave, nemojte se vraćati domovima dok ne dobijete službeno odobrenje.

- Vaša sigurnost je naš prioritet. Pratite nas za redovite ažurirane informacije. Držimo se zajedno u ovim izazovnim vremenima - napisali su u objavi.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Dok poplave traju dobro je znati - U vožnji svakako izbjegavajte vodu dublju od 10 centimetara
Kišno i olujno vrijeme rezultira i velikim količinama vode na cesti. Uglavnom se radi o površinskom sloju, ali ponekad ćete naići i na dublju vodenu zapreku. Jurnjava vozilom kroz dublje lokve nije pametna zbog dva razloga – prvi je sigurnosni, a to je akvaplaning pri kojem kotači automobila gube k…
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.