3 min. čitanja

Grijete dom na drva? Pazite na zdravlje!

Grijete dom na drva? Pazite na zdravlje!
Foto: Unsplash

SVIJET - Kako računi za energiju rastu, mnoga kućanstva okreću se grijanju na drva kao jeftinijoj alternativi. Međutim, peći na drva predstavljaju i zdravstvene i ekološke probleme.

Ne samo da postoji veza s rizikom od raka, također emitiraju velike količine ugljičnog dioksida što uništava klimu na Zemlji. Stoga zakonodavstvo pokušava osigurati proizvodnju i kupnju peći koje su sigurnije i s manjim emisijama.

Međutim, unatoč zakonodavstvu i većem broju ekoloških peći, rizik za zdravlje je još uvijek visok. Evo što biste trebali znati o pećima na drva:

Zdravstveni rizici

Ugljen i mokra drva stvaraju najveće onečišćenje.

Studija koju je provela Europska unija otkrila je da su peći na drva odgovorne za gotovo 50 posto izloženosti ljudi kemikalijama koje uzrokuju rak, piše Daily Record.

Uglavnom se nalaze u česticama onečišćenja koje nastaju izgaranjem drva, ugljena, duhana te plina i smeća. I ne predstavljaju rizik samo za vlasnike, peći na drva također mogu utjecati na širu populaciju. Otrovne čestice također su povezane s drugim zdravstvenim problemima.

Onečišćenje

Grijanje na drva smatralo se ekološkom alternativom grijanju na ugljen s obzirom da je drvo obnovljiv izvor energije. Međutim, drveće se ne saadi u dovoljnoj mjeri da bi moglo apsorbirati količinu ugljičnog dioksida koja se oslobađa spaljivanjem.

Iako nove peći moraju ispunjavati kriterije ekodizajna, i dalje sitnim česticama onečišćuju 750 puta više od modernog teretnog kamiona, kako navodi Europski ured za okoliš.

U zasebnom izvješću koje je objavio profesor Chris Whitty, glavni liječnik Engleske, čak i ekodizajn ne pomaže. I moderne peći u domovima proizvode 450 puta više emisija od plinskog centralnog grijanja. Iako su najčešće zatvorene, otvaranjem vrata oslobađa se previše emisija koje negativno utječu na zdravlje.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

VIDEO Bliži se sezona grijanja - Vatrogasci upozoravaju na što treba posebno paziti
Tijekom sezone grijanja vatrogasci bilježe povećan broj požara nastalih na stambenim objektima. Kako bismo doprinijeli smanjenju požarnog opterećenja objekata važno je pridržavati se savjeta vatrogasaca o odgovornom ponašanju. U zimskom su razdoblju neispravni dimnjaci čest uzrok požara, zato je va…
Otok Vis uskoro postaje prvi energetski neovisan i potpuno zeleni otok na Sredozemlju
Grad Vis bi uskoro krenuo u izgradnju punionice vodika za linijske, trgovačke, putničke, ribarske, turističke brodove i brodice na pomorskom dobru, za što je pospisao pismo namjere o poslovnoj suradnji s Udrugom H2. Na Visu već skoro dvije godine postoji i uspješno radi HEP-ova Solarna elektr…
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.