3 min. čitanja

Grenland u jednom danu izgubio toliko leda da potopi cijelu Floridu s 5 cm mora!

Grenland u jednom danu izgubio toliko leda da potopi cijelu Floridu s 5 cm mora!
Foto: Pixabay

Golema ledena ploča Grenlanda u posljednje vrijeme doživljava neviđeno otapanje, a količina leda koja nestaje je tolika, da se samo u utorak otopilo dovoljno leda, da cijelu Floridu pokrije s pet centimetra mora, otkrili su znanstvenici. Led na najvećem svjetskom otoku se topi brže nego ikad u posljednjih 12.000 godina, izračunali su znanstvenici, a gubitak leda se kretaće brzinom od oko milijun tona u minuti

Doseg topljenja dospio je duboko u ogromnu ledenu unutrašnjost Grenlanda, a podaci danske vlade pokazuju da je ledena ploča samo u utorak izgubila 8,5 milijardi tona površinske mase, odnosno oko 22 gigatona leda, pri čemu je 12 gigatona teklo u ocean. Dodatnih 8,4 milijardi tona izgubljeno je u četvrtak, izvijestila je web stranica za praćenje polarne klime na Arktiku.

Grafički dijagram nestajućeg leda toliko rapidno raste, da su gubici samo u utorak stvorili dovoljno otopljene vodene mase, da potopi cijelu američku državu Floridu s 5 cm mora, piše Guardian.

Led koji se topi na Grenlandu teče kao vodena rijeka u ocean, gdje kontinuirano potpomaže stalni porast globalne razine mora, uzrokovan klimatskim promjenama izazvanim ljudima.

– To je vrlo visoka razina otapanja i vjerojatno će promijeniti lice Grenlanda, jer će to biti vrlo snažan pokretač za ubrzanje budućeg topljenja leda, a samim time i porast razine mora – rekao je Marco Tedesco, stručnjak za ledenjake sa Sveučilišta Columbija i znanstvenik u NASA-i.

Tedesco je rekao da dio visokog tlaka usisava i zadržava topliji zrak s juga “poput usisavača” i drži ga iznad istočnog Grenlanda, uzrokujući rekordno visoku temperaturu od 19,8 ° C u srijedu u toj regiji. Kako se sezonski snijeg topi, dolazi do izlaganja tamnijeg jezgrenog leda, koji se također topi i povećava porast razine mora.

– Imali smo ovakve atmosferske događaje u prošlosti, ali sada su sve dulji i sve učestaliji – rekao je Tedesco.

– Snijeg je poput zaštitne deke, pa kad nestane, topljenje će biti sve brže, pa tko zna što će se tada tek dogoditi. Nevjerojatno je vidjeti koliko su ranjiva ta ogromna, ledena prostranstva. Zaprepašten sam koliko su sile koje na njih djeluju moćne.

Grenlandska sezona topljenja leda obično traje od lipnja do kolovoza. Podaci danske vlade pokazuju da je otok izgubio više od 100 milijardi tona leda od početka lipnja ove godine i da je otapanje manje nego u 2019. – kada je u jednom danu izgubljeno 11 milijardi tona leda.

Znanstvenici su procijenili da je otapanje ledenog pokrova Grenlanda, drugog po veličini na Zemlji nakon Antarktika, uzrokovalo oko 25 posto porasta globalne razine mora u posljednjih nekoliko desetljeća.

Kad bi se sav led na Grenlandu otopio, globalna razina mora skočila bi za oko 6 metara , i iako se to vjerojatno neće dogoditi u bilo kojem predvidljivom vremenskom razdoblju, znanstvenici su upozorili da najveći svjetski otok dostiže prekretnicu zbog na pritiska koje uzrokuje globalno zagrijavanje.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Grenland zaustavio daljnja istraživanja nafte
LEDU NA GRENLANDU VIŠE NEMA SPASA Ne može se sačuvati čak ni da zaustavimo klimatske promjene
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.