3 min. čitanja

Gradonačelnik Trogira ih ignorira pa mu mještani Drvenika Velog poslali otvoreno pismo

Gradonačelnik Trogira ih ignorira pa mu mještani Drvenika Velog poslali otvoreno pismo
Foto: Boris Kačan

TROGIR – Građanska incijativa za održivi razvoj otoka Drvenika Velog Zirona.org poslala je trogirskom gradonačelniku Anti Biliću otvoreno pismo u povodu njegove objave na društvenim mrežama vezane uz  “šetnicu” na mikrolokaciji Artić -Grabule, ali i drugih problema na ovom otoku.

A problema je, čini se, mnogo. Sudeći po onome što je napisao sam gradonačelnik Bilić na svojoj Facebook stranici, otok se bori s 20-ak bespravno sagrađenih objekata za koje on, doduše, nije ponudio adekvatno rješenje.

Foto: Projekt šetnice/Trogir.hr

Građanska incijativa Zirona.org spočitava trogirskom gradonačelniku što nije spreman na suradnju s njima. Kažu da su problemi počeli u travnju ove godine kada je predstavljen idejni projekt Uređenja šetnice na Drveniku Velikom.

U otvorenom pismu spominju sastanak u okviru projekta  “I Tebe se pita”,  koji je održan sa zainteresiranim građanima krajem listopada prošle godine, a na kojem su stanovnici otoka glasovali za šetnicu čija širina ne bi dopustila prolaz motornim vozilima već samo dječjim i invalidskim kolicima.

Izrijekom je, upozoravaju, naglašeno kako se ne smije dopustiti izgradnja šetnice po kojoj bi bio moguć prolaz motornih vozila. Iako su u nekoliko navrata tražili zapisnik sa tog sastanka, isti im nikada nije ustupljen. Štoviše, kažu da građane Drvenika nitko nije obavijestio da je izrađen Idejni plan šetnice i Elaborat zaštite okoliša, a kamoli da su isti stavljeni građanima na uvid i javnu raspravu.

Foto: Grad Trogir / Facebook

– Zbog toga je svaka Vaša tvrdnja o demokratskom donošenju odluke o realizaciji šetnice neutemeljena. Tim više što idejni plan šetnice koji ste nam na naš zahtjev poslali u cijelosti odstupa od volje građana. Pravo odlučivanja o održivom razvoju našeg otoka planiramo štititi svim pravno mogućim sredstvima! – stoji između ostalog u otvorenom pismu upućenom gradonačelniku Trogira Anti Biliću od strane građanske incijative.

Kao i na mnogim drugim dijelovima Jadrana, i na Drveniku Velom vode bitke oko toga tko je kome i s kojim pravom dodijelio koncesijsko odobrenje za određenu gospodarsku djelatnost, i to na području koje spada pod europsku Eko mrežu Natura 2000. Riječ je inače o zaštićenim područjima na kojima je gradnja u principu zabranjena, uz određene iznimke.

Foto: Krknjaši/Screenshot/Google Maps

Građanska incijativa poziva gradonačelnika Bilića da im dostavi ugovor o koncesijskom odobrenju za korištenje pomorskog dobra na Krknjašima, ako on uopće i postoji, za područje koje spada pod mrežu Natura 2000. Pitaju se provodi li itko kontrolu nad izvršavanjem ugovora o koncesijskom odobrenju?

Što se tiče gradonačelnikove “brige za 20-ak bespravno sagrađenih objekata na području otoka”, u inicijativu odgovaraju:

– Zahvalni smo Vam na angažmanu oko bespravne gradnje. Čim navodite kako se paralelno gradi dvadesetak bespravnih objekata, zaključujemo da se komunalno redarstvo napokon uključilo u tu problematiku podnošenjem prijava nadležnima i kažnjavanjem onih koji bespravno grade u dijelu koji je u Vašoj nadležnosti?! U krajnjoj liniji, za takve se stvari i osiguravaju sredstva u proračunu, a Vaša izjava potvrđuje da su građani bili u pravu kada su isticali probleme u održavanju komunalnog reda i (ne)kažnjavanju bespravne gradnje – pišu u incijativi.

Gradonačelniku Biliću još jednom su nabrojali ključne probleme otoka, a to su:

  • pomanjkanje strategije održivog razvoja,
  • netransparentnost donošenja odluka,
  • neprovođenje Odluke o komunalnom redu Grada Trogira,
  • divlje parkiranje automobila duž cijele rive i na svim javnim površinama,
  • manjkavo upravljanje otpadom, uključujući građevinskim te olupinama automobila,
  • izostanak planiranja sustava odvodnje otpadnih voda uz izgradnju spoja vodoopskrbnog sustava općine Marina sa otocima Drvenikom Velim i Malim,
  • sankcioniranje  korištenja neregistriranih automobila na otoku,
  • neprovođenje kontrole kvalitete mora u glavnoj uvali (Selo) i na mikrolokaciji Krknjaši
  • divlja gradnja, pa čak i na pomorskom dobru

Ostaje za vidjeti hoće li trogirski gradonačelnik napokon održati sastanak s nezadovoljnim stanovnicima Drvenika Velog, ili će kao i dosad s njima komunicirati u trumpovskom stilu – putem društvenih mreža.

K.B.

PROČITAJTE JOŠ:

Trogirski gradonačelnik o teorijama zavjere na Drveniku: “Nema nikakve prometnice, ni nove marine, već gradimo šetnicu”
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.