4 min. čitanja

Gradonačelnik Hvara o neuklanjanju prepreka na pomorskom dobru: "Novinari su gadljivi!"

Gradonačelnik Hvara o neuklanjanju prepreka na pomorskom dobru: "Novinari su gadljivi!"
Foto: Čitatelj

Nije obavljeno što je obećano, Sunčani Hvar i dalje okupira pomorsko dobro na štetu građana, a gradska vlast je ljuta na - novinare!

Umjesto da se ljuti na Sunčani Hvar koji okupira pomorsko dobro i građanima otima pravo slobodnog prolaza, gradonačelnik Hvara Rikardo Novak ljut je na novinare Morskog.hr jer rade svoj posao i samo ga podsjećaju da i on mora raditi svoj.

Jer upozoriti Sunčani Hvar, koji nakon toga umjesto cijele prepreke skine jedan minijaturni dio nakon čega pred "oslobođenim ulazom" osvanu ležaljke, nije posao odrađen do kraja. To je zamazivanje očiju građanima i nastavak okupacije pomorskog dobra.

Za to su propisane visoke kazne kojima se izlaže i Sunčani Hvar, ali i Grad Hvar (čitaj građani kojima priječi prolaz) i sam gradonačelnik Novak kao odgovorna osoba.

Nije li apsurdno da građani Hvara kojima se uskraćuju Zakonom zajamčena prava i koji plaćaju poreze, na kraju snose troškove plaćanja kazni zbog nepoštivanja Zakona? Iste smo te građane već pozvali na uklanjanje prepreka, na što imaju potpuno pravo. A možda bi i sam gradonačelnik volio da građani sami sve uklone pa da on ne mora baš ništa oko ovog slučaja?!

Konfuzni odgovori gradonačelnika

Razgovor s gradonačelnikom u najmanju je ruku vrlo konfuzan. Gospodin Novak čas govori kako je maknuo prepreke, pa onda kako će ih maknuti, već u sljedećem trenutku kako se to njega ne tiče, pa onda kako ga novinari maltretiraju.

Možda to zbilja zvuči kao gnjavaža, ali novinari samo rade svoj posao, ovoga puta posao u interesu svih Hvarana kojima se priječi sloboda kretanja zajamčena Zakonom. I to bi gradonačelnik trebao znati. I to mu nikako ne bi smjela biti gnjavaža.

- Ja sam sve poslao i obavijestio, i to je sad otvoreno i onda vi mene sada maltretirate - kaže nam gradonačelnik Novak.

Na ovo smo mu odgovorili kako je "otvaranje" očito "pro forme" jer nije maknuta cijela ograda već mali dio pred kojim je osvanula hrpetina ležaljki s jasnom namjerom da svi izgube volju preko njih se pentrati. Dakle pomorsko je dobro i dalje okupirano, Sunčani Hvar koji je ovdje okupator se izlaže velikim kaznama, ali se kaznama izlaže i Grad te sam gradonačelnik koji nije u potpunosti djelovao kako je trebalo.

- Ja ću to otvoriti do kraja - na to nam je odgovorio Rikardo Novak.

Logično pitanje bilo je kada i kako? No, nismo uspjeli dobiti odgovor jer nas je gradonačelnik obavijestio kako nam on nema namjeru reći ni kada će postupiti prema Zakonu ni kako će posao odraditi.

Sve skupa djeluje kao da sam gradonačelnik i nema neki jasan plan. No, Zakon se i dalje krši, pomorsko je dobro i dalje zatvoreno i nikoga ne zavarava ovaj smiješni igrokaz koji je izveo Sunčani Hvar, a da smo u pravu dokazuju brojne poruke podrške građana Hvara kojih se ova nakaradnost direktno tiče.

Foto: Čitatelj

Poziv na Hvar

- Zašto niste zvali Sunčani Hvar, to se mene ne tiče, to je koncesija - u jednom je trenutku zavapio gradonačelnik.

Jesmo, pokušali smo u više navrata doći do okupatora pomorskog dobra, no nitko se nikad nije javljao. Možda su u vremenskoj zoni Abu Dhabija, tko će ga znati.

No, naš gradonačelnik, protiv kojeg nemamo ništa na osobnoj razini morao bi znati:

- da se to njega jako tiče (da doslovno može snositi kazne)

- da nema te koncesije koja nekome dozvoljava da uskraćuje ili ometa pristup pomorskom dobru

- da se koncesijska odobrenja od stupanja na snagu novog Zakona zovu dozvole na pomorskom dobru kojeg bi trebali štititi imenovani pomorski redari. Neslužbeno smo doznali kako u Hvaru ovakvi ne postoje već njihov posao obavljaju komunalni redari.

Osim toga mogao bi primijetiti i da je cijela plaža odmah do ovih nakaradnih vrata Sunčanog Hvara, prepuna ležaljki, a da dio s ležaljkama ne bi smio biti veći od 30%.

Na kraju nas je gradonačelnik Novak pozvao na Hvar kako bismo "nešto naučili o životu i tome kako stvari funkcioniraju", a ne samo "sjedimo u Zagrebu".

Ne znamo kako da shvatimo poziv, ni što konkretno možemo naučiti, za sada očito kako stvari ne bi trebale funkcionirati, no pozivu ćemo se rado odazvati i provjeriti je li sve uklonjeno, tj. ako nije sve i prijaviti nadležnim inspekcijama.

J.T.

PROČITAJTE JOŠ:

Pogledajte kako Sunčani Hvar i dalje neovlašteno okupira teritorij RH - Građane pozivamo na uklanjanje prepreka, a odgovorne na poštivanje zakona!
Tko pogoduje bogatom šeiku koji je kupio Sunčani Hvar, da u tom gradu njegovi zaposlenici i ulizice rade što žele? Zakon o pomorskom dobru i morskim lukama vrijedi za sve, a bila je potrebna intervencija Morskog HR da se oslobodi dio pomorskog dobra kojeg su ilegalno okupirali. No,

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.