2 min. čitanja

Građanska inicijativa ZA Dugi Rat: “Kako odvjetnik investitora zna odluku prije Državnog inspektorata?”

Građanska inicijativa ZA Dugi Rat: “Kako odvjetnik investitora zna odluku prije Državnog inspektorata?”
Foto: Youtube / Screenshot

DUGI RAT – Ovo mjesto pored Omiša ovih dana je u fokusu javnosti zbog žestokog protivljenja stanovništva prodaji ostatka zemljišta bivše tvornice ferolegura Dalmacija Dugi Rat engleskom ulagaču. Na tom zemljištu tvrtka Projekt uvala namjerava izgraditi turistički kompleks s marinom.

U najnovijem priopćenju javnosti, Građanska inicijativa ZA Dugi Rat upozorava da dok Državni inspektorat tek priprema odgovor HRT-u, odvjetnik Kruno Peronja, zakonski zastupnik tvrtke Projekt uvala, javno iznosi njegov sadržaj.

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

– Državni inspektorat toj će tvrtki koja je onečistila zemljište bivše tvornice Dalmacija Dugi Rat, dopustiti da još godinama zavlači državu i truje lokalno stanovništvo!

Iz kronologije onečišćenja navodimo najvažnije:

  1. godine: Tvrtka Projekt uvala onečišćuje dio zemljišta bivše tvornice Dalmacija Dugi Rat koji ima u vlasništvu. U troski se nalaze krom 6 i policiklički aromatski ugljikovodici.

Lokalno stanovništvo kancerogenim je tvarima izloženo kroz zagađenje zraka, vode i zemlje. Ljudi obolijevaju.

Država tvrtki Projekt uvala nalaže hitnu sanaciju zemljišta zbog zdravstvene ugroze stanovnika.

  1. godine: Tvrtka završava izradu programa sanacije.
  2. godine: Usvaja se program sanacije.
  3. godine: Ističe rok za sanaciju, a tvrtka Projekt uvala nije napravila apsolutno ništa. Država postaje obvezna sanirati zemljište.
  4. godine: Država nije napravila apsolutno ništa. Općina Dugi Rat pronalazi sredstva za sanaciju u ITU mehanizmu (EU fondovi) i traži vlasništvo nad ostatkom zemljišta.

Budući da tvrtka Projekt uvala sada želi kupiti ostatak zemljišta bivše tvornice Dalmacija Dugi Rat koje je trenutačno u državnom vlasništvu, Peronja je javno izjavio da je s Državnim inspektoratom dogovorio da će tvrtka Projekt uvala krenuti u sanaciju.

U ovom trenutku početkom fiktivne sanacije tvrtka bi onemogućila Republiku Hrvatsku, odnosno Općinu Dugi Rat u korištenju sredstava iz EU fondova kojima bi se sanacija uistinu i napravila. Naime, tvrtka Projekt uvala je nesolventna i godinama bilježi gubitke. Takva tvrtka ne može biti uključena u projekt financiran sredstvima iz EU fondova.

Iza svega stoji namjera da se Projekt uvala domogne ostatka dragocjenog zemljišta bivše tvornice te da na njemu preprodaje apartmane kojima se protive arhitekti, urbanisti i lokalna zajednica.

Podsjetimo, riječ je o tvrtki gubitašu povezanoj sa sumnjivim izvorima novca iz poreznih oaza – poručuju iz Građanske inicijativa ZA Dugi Rat.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Engleskom ulagaču Dugoraćani ponudili vodu s otrovnom troskom
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2022 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.