2 min. čitanja

Predsjednik Milanović na Dugom je otoku posjetio tvornicu za preradu ribe: "Konzerviranu srdelu uvijek mogu jesti!"

Predsjednik Milanović na Dugom je otoku posjetio tvornicu za preradu ribe: "Konzerviranu srdelu uvijek mogu jesti!"
Foto: Ured predsjednika RH/Dario Andrišek

Milanović je četvrtak popodne u sklopu "turneje" zadarskim područjem posjetio i tvornicu za preradu ribe Mardešić na Dugom otoku.

Posljednji je put, kaže na Dugom otoku boravio prije desetak čak 14 godina,a sada se vratio te prošetao poznatom dugootočkom tvornicom "Mardešić".

- Tvrtka ‘Mardešić’ je 85 posto sredstava dobila od Europske unije i to je dobra strana priče s Europskom unijom jer oni financiraju i novac se usmjerava u projekte na ovako, uvjetno rečeno, izoliranim lokacijama“, rekao je predsjednik Republike Zoran Milanović nakon posjete tvrtki s dugogodišnjom tradicijom prerade plave ribe u Salima na Dugom Otoku. Europska unije je dala 85 posto sredstava jer se to uklapa u koncept velikih i onih koji drže novac i koji ga imaju jer ovo ne konkurira nikome u Berlinu, Bruxellesu, Parizu ili Amsterdamu. Nama omogućava da zadržimo neke forme i običaje starog života i da se nešto zaradi. Ali, neće nam dati 85 posto za nešto u Zadru, za nešto što konkurira njima. Za to se morate izboriti sami. Ovo je za njih u EU folklor, a nama je život - izjavio je Milanović.

U pratnji direktorice tvrtke Marine Depolo i vlasnika Pavla Paunovića predsjednik Milanović obišao je proizvodni pogon tvrtke „Mardešić“, koja je osnovana 1905. godine. Tvrtka je s radom i konzerviranjem počela 1907. godine kada je poslovala pod nazivom „Neptun“ da bi nakon toga preuzela naziv „Mardešić“. Svoj procvat doživljava u godinama nakon 2. svjetskog rata te postaje sinonim za kvalitetu ribljih konzervi.

Svojedobno je u tvornici Mardešić bilo zaposleno i 400 radnika, a danas tvrtka zapošljava nešto više od 80 radnika. Dnevna proizvodnja seže do 70.000 konzervi koje se plasiraju na domaća i izvozna tržišta.

Dugi je otok dugo vremena bio izolirano područje s kojeg su ljudi uglavnom odlazili, no vremena se možda lagano ipak počinju mijenjati.

J.T.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.