2 min. čitanja

Zbog rata u Ukrajini, proizvođači zabrinuti ako nestane ulje potrebno za riblje konzerve

Zbog rata u Ukrajini, proizvođači zabrinuti ako nestane ulje potrebno za riblje konzerve
Foto: Youtube / Screenshot / Ilustracija

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je s državnim tajnikom Zdravkom Tušekom te ravnateljem Uprave za stočarstvo i kvalitetu hrane Zdravkom Baraćem u srijedu, 2. ožujka 2022. godine, održala sastanak s predstavnicima sektora mlijeka i mliječnih proizvoda na temu aktualnih poremećaja na tržištu i sigurnosti robne opskrbe, s obzirom i na ratna zbivanja u Ukrajini. Istim povodom je u srijedu 3. ožujka 2022., u nazočnosti državnog tajnika Šime Mršića i ravnatelja Uprave ribarstva Ante Mišure, održala sastanak s predstavnicima ribarskog sektora.

U okviru najnovijih događaja uzrokovanih trenutnom situacijom u Ukrajini, a uslijed porasta cijena energenata i repromaterijala, predstavnici mljekarskog sektora upozorili su na učestalija odustajanja poljoprivrednika od mljekarske proizvodnje i istaknuli potrebu za povećanjem potpora, dok su predstavnici ribarskog sektora ukazali na porast troškova u proizvodnji i preradi, ali i izrazili zabrinutost u slučaju nestašice ulja kao sirovine potrebne za riblje konzerve.

Zbog aktualnih tržišnih uvjeta u kojima se nalazi mliječni sektor Ministarstvo poljoprivrede je u postupku izrade strateškog dokumenta pod nazivom Program razvoja sektora mljekarstva u Republici Hrvatskoj do 2030. godine kojim se žele postaviti smjernice za razvoj mliječnog sektora u cjelini, od primarne proizvodnje do prerade i plasiranja mlijeka i mliječnih proizvoda na tržište. Povećana su sredstva za dobrobit životinja za 130 milijuna kuna odnosno na 220 milijuna kuna, a uvedena je i nova vrsta potpora kojom se potiče korištenje stajskog gnoja vrijedna više od 100 milijuna kuna, pri čemu je jako važno za hrvatske stočare da će nove i uvećane potpore biti isplaćene već ove godine odnosno za prošlu proizvodnu godinu, a do kraja tjedna će se u elektronsko savjetovanje uputiti natječaj iz Programa ruralnog razvoja za mliječno govedarstvo.

Nadalje, resorno Ministarstvo kontinuirano radi na mjerama pomoći i ribarima, uzgajivačima i prerađivačima u sektoru ribarstva uslijed povećanih troškova proizvodnje, za što je osigurano 50 milijuna kuna. Preciznije, riječ je o državnim potporama koje će se dodjeljivati kroz Privremeni okvir, a zahtjev za odobrenjem potpore je poslan na notifikaciju Europskoj komisiji. Predmetna potpora pomoći će subjektima u sektoru ribarstva i akvakulture za izgubljeni prihod ili dodatne troškove, nastalima uslijed izvanrednih događaja.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.