2 min. čitanja

Upozorenje iz Dugog Rata: “Hitno se sklapa nagodba i prodaje zemljište zagađivaču da bi se spriječila prijava sanacije putem EU fondova”

Upozorenje iz Dugog Rata: “Hitno se sklapa nagodba i prodaje zemljište zagađivaču da bi se spriječila prijava sanacije putem EU fondova”
Foto: GI Za Dugi Rat

DUGI RAT  – Jučer je održana hitna sjednica Saborskog odbora za okoliš. Zašto? Informacije da bi moglo doći do nagodbe, da bi se onečišćivač mogao nagraditi i ponovno uvući u proces alarmantne su na svim razinama, upozoravaju iz Građanske inicijative „ZA Tvornicu Dugi Rat”. Tvrde i da usprkos prosvjedima građana, DORH nastavljaju svoju ubrzanu agendu sklapanja nagodbe za prodaju zemljišta zagađivaču.

Priopćenje Građanske inicijative “ZA Tvornicu Dugi Rat” prenosimo u cijelosti:

Zoran Burić, izvanredni profesor na katedri za Kazneno pravo, izložio je slučaj pred zastupnicima i DORH-om. Projekt Uvala je proizveo odlagalište otpada! Mi ne govorimo o sanaciji tvornice, već odlagališta otpada koje je stvorio Projekt Uvala, a to DORH uporno zaboravlja.

Saborski odbor za okoliš – Foto: GI Za Dugi Rat

Doc. dr. sci. Marijana Serdar sa Katedre za materijale Građevinskog fakulteta objasnila je što je sve propušteno učiniti i zašto nalazi na koje se država poziva nisu relevantni za definiranje osnovne činjenice – koliko je opasna jalovina koju je proizveo Projekt Uvala eksploatacijom.

Saborski odbor za okoliš – Foto: GI Za Dugi Rat

Prof. Šmit s Katedre za prostorno planiranje je objasnio koje sve europske Direktive RH i Županija krše nepostupanjem, posebno vezano za morski okoliš i pomorsko dobro. DORH je pokušao još jednom objasniti svoje postupanje – prvenstveno da oni ne smatraju kako je prodaja zemljišta zagađivaču sporna. Naime, iz svega je jasno da DORH nikada nije kazneno gonio Projekt Uvala zbog onog što je počinio 2011. godine i što je djelo u trajanju, a to je 257 000 tona troske koje još uvijek imamo s nama. Zanimljivo je i da ih to uopće ne zanima.

Saborski odbor za okoliš – Foto: GI Za Dugi Rat

Načelnik Općine Dugi Rat naglasio je kako se radi o velikoj prevari, kako nije istinita tvrdnja DORH-a da su iz novina saznali za eksploataciju. Posebno je upozorio na činjenicu da nagodba koja se godinama ne sklapa, odjednom po brzom procesu kreće u realizaciju tri mjeseca nakon što je općina najavila mogućnost korištenja EU fondova. Jednom sklopljena nagodba će upravo tu mogućnost u potpunosti uništiti. A to je i cilj – naime kao što vidimo iz slučaja Žalac EU fondovi uključuju i neovisne provjere postupanja državnih tijela. A tko bi lud htio da netko provjeri što su Inspektorat, ministarstva i DORH radili svih ovih godina? – pitaju se iz Građanske inicijative za Dugi Rat.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.