4 min. čitanja

Grad Mali Lošinj morat će Republici Hrvatskoj platiti gotovo 240 tisuća eura?

Grad Mali Lošinj morat će Republici Hrvatskoj platiti gotovo 240 tisuća eura?
Foto: Unsplash

MALI LOŠINJ - Prema nepravomoćnoj presudi Trgovačkog suda u Rijeci, Grad Mali Lošinj morat će Republici Hrvatskoj platiti 238.901,06 eura (1,8 milijuna kuna). Tema je prodaja parcele na ekskluzivnoj lokaciji.

Naime, Grad je 2020. godine tvrtci 'Jadranka' prodao približno 900 četvornih metara zemljišta u neposrednoj blizini ugostiteljskog objekta na rtu Anuncijata, "vratima" Čikata,

Trgovački sud u Rijeci ovih je dana donio nepravomoćnu presudu prema kojoj je Grad Mali Lošinj za njezina prvog mandata nezakonito lokalnom turističkom lancu prodao parcelu na ekskluzivnoj otočkoj lokaciji.

Kako je za zemljište isplaćeno blizu 240 tisuća eura, nekadašnjih 1,8 milijuna kuna, grad ih sada mora vratiti. Povrat novca tražila je država, budući da je u pitanju državno zemljište koje je Mali Lošinj nedopušteno preprodao, piše Telegram.

24. srpnja 1991. donijet je Zakon o poljoprivrednom zemljištu prema kojem je sporno zemljište postalo državno. Grad ga je počeo smatrati svojim građevinskim zemljištem tek u studenom te godine.

Sasvim precizno, 23. studenog 1991. donijet je prostorni plan Malog Lošinja. Do tada je vrijedio prostorni plan iz 1983., kada u šumi na punti Anuncijati nije bila moguća gradnja. Dakle, budući da ovo zemljište nije bilo građevinsko u trenutku stupanja na snagu Zakona o poljoprivrednom zemljištu te Zakona o šumama, nešto ranije, u listopadu 1990., ono je automatizmom postalo državna imovina. Grad ga nije smio ni preuzeti ni prodati. Pravni zastupnici Ane Kučić objašnjavali su kako grad, kao jedinica lokalne uprave, nije morao znati da se ova nekretnina nalazila van građevinske zone.

- Budući da nismo bili sigurni tko je vlasnik, zatražili smo 2000. upis naših nekretnina. Ured za prostorno uređenje stambeno-komunalne poslove, graditeljstvo i zaštitu okoliša Mali Lošinj upisao ih je kao gradsko građevinsko zemljište. Dakle, očito je da postoje dva tumačenja vlasništva nad ovom zemljom što je pravno neprihvatljivo - objašnjavali su na sudu.

Što kažu u gradskoj upravi?

- Između Grada Malog Lošinja i Republike Hrvatske, još 2009. godine potpisana je najvažnija nagodba vezano za pitanje vlasništva nekretnina. Njome su se nekretnine koje su se na datume 24. srpnja 1991. godine i 16. listopada 1990. godine nalazile unutar građevinskog područja upisale kao vlasništvo Grada, a one koje su bile izvan građevinskog područja, kao vlasništvo Države. Kao dokaz o tome u kojem se području nekretnina na te datume nalazila, služila su uvjerenja Ispostave županijskog Ureda za prostorno uređenje u Malom Lošinju. Grad Mali Lošinj smatrao da su tom nagodbom konačno i u potpunosti razriješeni svi odnosi sa državom kada su u pitanju nekretnine te je nekretnine na koje se upisao, koristio i njima upravljao kao pošten i savjestan vlasnik i njima raspolagao sukladno propisima, a tako i u konkretnoj stvari.

No, unazad par godina država kontinuirano traži da im se u vlasništvo preda veliki broj nekretnina s našeg područja dostavljajući nova uvjerenja Ispostave županijskog Ureda za prostorno uređenje u Malom Lošinju pozivajući se da su prethodna na osnovi kojih se Grad uknjižio bila neispravna. Naime, tek unazad dvije godine utvrdili smo da se Prostorni plan općine Cres-Lošinj iz 1989. godine, na kojem smo temeljili svoje vlasništvo nije objavio u službenom glasilu na vrijeme, već s odmakom od dvije godine (tek krajem 1991. je stupio na snagu) te se u biti umjesto njega za identifikacije na dane 24. srpnja 1991. godine i 16. listopada 1990. godine koristio Prostorni plan općine Cres-Lošinj iz 1983. godine koji predviđa znatno manje građevinsko područje. Slijedom ove spoznaje, a kako su se tužbe počele gomilati, Grad je DORH-u, a potom i nadležnim ministarstvima i već ranije iznosio načelni prijedlog rješavanja svih sporova u smislu sklapanja nagodbe, što uključuje i ovaj budući da presuda još nije pravomoćna - kažu u uredu gradonačelnice, dodajući da su o statusu sporova gradski vijećnici bili višekratno izvještavani.

Na ovu se temu priopćenjem oglasio i jedini HSLS-ov član Gradskog vijeća Malog Lošinja, Rudolf Ivković, navodeći da ga "nije iznenadila presuda", te da ga "neće iznenaditi niti ishod ostalih tužbenih zahtjeva od strane RH, ali me iznenadilo da je gradska vlast toliko nesposobna, ali i bahata da je odbila odgovoriti prijedlog nagodbe u roku od tri mjeseca. Dakle, gradski dužnosnici su odbili pokušati umanjiti štetu po gradski proračun tako da se nagode s državom. Sada će tu bahatost i 'stručnost' gradskih čelnika platiti građani".

- Očito je da nezakonita postupanja i rasulo u gradskoj upravi dolaze građanima Malog Lošinja na naplatu, te je ova presuda samo ogledalo nesposobnosti i nebrige za građane. Građani Malog Lošinja su već naučeni da gradska vlast agresivno rasprodaje gradsku imovinu za krpanje sve većih rupa u gradskim financijama, ali da je počela prodavati i imovinu kojoj nije vlasnik, to je novost i građani moraju pripaziti na svoju imovinu, jer nesposobnoj vlasti treba pod hitno novac, obzirom da je gradska kasa prazna, a naučilo se trošiti - piše HSLS-ovac, u zaključku navodeći da "već tri godine nitko na otoku ne zna gdje su sredstva od 6.500.000,00 kuna od prodaje zgrade stare osnovne škole".

PROČITAJTE JOŠ:

Pula: Smijenjen pročelnik zbog propusta oko prodaje gradskog zemljišta
Smjena u pulskoj gradskoj upravi. Damir Prhat više nije pročelnik Odjela za komunalni sustav i upravljanje imovinom. Fotelje ga je stajao pokušaj prodaje atraktivne gradske nekretnine na pulskim Valsalinama, pri čemu je Prhat na gradskom vijeću rekao da županijsko vijeće nije imalo primjedbe…
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.