>
  2 min. čitanja

Globalna razina mora u godinu dana je porasla za 27 milimetara

Globalna razina mora u godinu dana je porasla za 27 milimetara
Foto: Unsplash

Prema podacima NASA-e, od 2021. do 2022. godine globalna razina mora porasla je za 27 milimetara, a projicirana stopa porasta razine mora do 2050. je 66 milimetra godišnje.

NASA već 30 godina putem satelita prati porast razine mora. Vijesti nisu dobre - od 1993. more je poraslo za ukupno 9,1 centimetar, a samo u godinu dana, od 2021. do 2022. globalna razina mora porasla je za 27 milimetara.

Na temelju dugoročnih satelitskih mjerenja, projicirana stopa porasta razine mora do 2050. doseći će 66 milimetra godišnje. Za to su krive klimatske promjene uzrokovane ljudskim djelovanjem, piše Universe Today.

Klimatske promjene imaju niz učinaka diljem svijeta, ali posebno su očite na Zemljinim ledenim pokrivačima i ledenjacima. Samo prošle godine, antarktički ledeni pokrivač doživio je iznadprosječno topljenje.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

Grenlandska ledena ploča blizu je točke topljenja s koje nema povratka
Kada bi se Grenlandski ledeni pokrivač potpuno otopio, globalna razina mora porasla bi za oko 7 metara. Znanstvenici kažu da se približavamo točki s koje nema povratka. Topljenje masivnog ledenog pokrivača jedan je od najvećih izvora porasta razine mora na Zemlji. Djelomično temeljena na…
Antarktički morski led na rekordno niskoj razini
Morski led na Antarktici prošloga se tjedna vjerojatno smanjio na rekordno nisku razinu. Iako topljenje leda nema vidljiv utjecaj na razinu mora, ono pridonosi bržem globalnom zagrijavanju. S obzirom da se led već nalazi u oceanu, njegovo topljenje nema vidljiv utjecaj na razinu mora, no i…
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.