2 min. čitanja

Grenlandska ledena ploča blizu je točke topljenja s koje nema povratka

Grenlandska ledena ploča blizu je točke topljenja s koje nema povratka
Foto: Unsplash

SVIJET - Kada bi se Grenlandski ledeni pokrivač potpuno otopio, globalna razina mora porasla bi za oko 7 metara. Znanstvenici kažu da se približavamo točki s koje nema povratka.

Topljenje masivnog ledenog pokrivača jedan je od najvećih izvora porasta razine mora na Zemlji.

Djelomično temeljena na emisijama ugljika, nova studija identificirala je dvije prekretnice za Grenlandsku ledenu ploču: ispuštanje 1000 gigatona ugljika u atmosferu uzrokovat će topljenje južnog dijela ledene ploče; oko 2500 gigatona ugljika znači trajni gubitak gotovo cijele ledene ploče.

Nakon što smo ispustili oko 500 gigatona ugljika, otprilike smo na pola puta do prve točke preokreta, piše Phys.org.

- Prva prijelomna točka nije daleko od današnjih klimatskih uvjeta tako da smo u opasnosti da je prijeđemo - navodi Dennis Höning, klimatolog s Potsdamskog instituta za istraživanje utjecaja klime koji je vodio studiju.

- Jednom kada počnemo kliziti, past ćemo s ove litice i više se ne možemo popeti - upozorava.

Kako se ledeni pokrov bude otapao, njegova će površina biti na sve nižim visinama, izložena toplijim temperaturama zraka. Jednom kada led prijeđe kritičnu točku, neizbježno će se nastaviti topiti. Čak i kad bi se atmosferski ugljični dioksid smanjio na predindustrijske razine, to ne bi bilo dovoljno da se ledenoj ploči omogući ponovni rast.

- Ne možemo nastaviti s emisijama ugljičnog dioksida istim intenzitetom još dugo bez opasnosti da prijeđemo kritičnu točku - rekao je Höning. On smatra da se većina topljenja ledene ploče neće dogoditi u sljedećem desetljeću, ali neće niti proći dugo do točke s koje nema povratka.

Studija je objavljena u časopisu Geophysical Research Letters.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

Antarktički morski led na rekordno niskoj razini
Morski led na Antarktici prošloga se tjedna vjerojatno smanjio na rekordno nisku razinu. Iako topljenje leda nema vidljiv utjecaj na razinu mora, ono pridonosi bržem globalnom zagrijavanju. S obzirom da se led već nalazi u oceanu, njegovo topljenje nema vidljiv utjecaj na razinu mora, no i…
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.