2 min. čitanja

GDJE JE “IVANA”? Sve spremno za veliku potragu

GDJE JE “IVANA”? Sve spremno za veliku potragu
Foto: INA

Peti je dan otkako se ne zna gdje je najveća Ivana u Hrvatskoj. Inina plinska platforma Ivana D nestala je uslijed jakog nevremena u subotu poslijepodne.

Iako to još nije potvrđeno, najizgledniji scenarij govori kako se Ivana, u naletu velikih valova i orkanskog juga otkačila od svog postolja, prevrnula se i potonula.

Ako to vremenski uvjeti dopuste, u četvrtak ujutro bi u potragu za njom trebali krenuti lučka kapetanija, Ina i ostale službe, piše Dnevnik.hr.

Robotska ronilica tražit će Ivanu

Na brod, koji će isploviti do mjesta gdje se Ivana nalazila, već je instalirana robotska ronilica. Ona izgleda poput podvodnog drona, a zaronit će na dubinu od 40 metara te pretražiti podmorje, gdje bi Ivana trebala i biti.

– Ona ima videosnimku iz koje mi možemo proizvesti različite zaključke koji nisu konačni, možemo vidjeti koje je stanje i koje korake moramo dalje poduzeti – objašnjava Tvrtko Perković iz Ine.

U sličnim potragama sudjelovao je i kapetan duge plovidbe Špiro Roguljić. Po njegovom mišljenju, na tu dubinu od 40 metara nije ni potrebno slati robota, budući da to mogu odraditi i ronioci sami.

– Smatram da je platforma potonula u samoj blizini maksimalno, 300 do 400 metara od samog mjesta gdje se nalazila – kaže kapetan Roguljić.

Jesu li platforme sigurne?

Slučaj nestanka Ivane D potegnuo je pitanje sigurnosti na Ininim plinskim platformama. Od njih 20 samo dvije su nastanjene, a na njima radi oko 40 ljudi. Ako je potonula Ivana D, tko kaže da neće neka druga? Želimir Šikonja iz Hrvatske udruge naftaša i geologa godinama je radio u Ini i brinuo upravo o takvim postrojenjima.

– Ivana D je jedna od prvih platformi koja je puštena. Ona je mala platforma. Sve platforme se nalaze na nogama, a ona se nalazi na jednoj nozi, a ostale se nalaze na tri ili četiri noge, tako da su puno puno stabilnije. Ivana D je teška oko 500 tona, a Ivana A oko 2500 tona – objašnjava Šikonja.

Ivana A nalazi se pet kilometara od Ivane D. Na njoj se, unatoč jakom jugu, i danas normalno radi, javlja Dnevnik.hr.

– Vremenski uvjeti su u smirivanju, a trenutno su na moru valovi visine oko dva metra. svi naši djelatnici se osjećaju sigurno – rekao je nadzornik platformi Ivan Grdić.

”Održavanje nije razlog nesreće”

Tko je zakazao u cijeloj priči tek se treba utvrditi. Ivana D je zadnji put održavana prije dva mjeseca.

– Održavanje nije razlog ove nesreće. Korozija definitivno nije razlog tome, mi imamo sva ispitivanja na koroziju koja su recentna – kaže Tvrtko Perković.

– Ja u ovom trenutku odgovornost vidim u ekstremno lošim vremenskim prilikama koje su dovele do toga da ta konstrukcija popusti i nestane u Jadranu – poručuje ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić.

Dok se čeka rasplet ove, u najmanju ruku, bizarne i nesvakidašnje potrage, na društvenim mrežama već su se javili oni koji znaju gdje je Ivana D, pa ju se tako na jednom internetskom oglasniku može već i “kupiti”, za cijenu od 100 milijuna kuna.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Nestaloj platformi upravo istječe vijek valjanosti – U listopadu dobila dozvolu za siguran rad!
DOZNAJEMO Potraga za INA-inom platformom u četvrtak – Ima sigurnosne ventile 50 m ispod dna
INA: “Šaljemo robotsku ronilicu do pozicije platforme!”
INA: “Nestala” nam je platforma u olujnom nevremenu na sjevernom Jadranu
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.