2 min. čitanja

INA: “Nestala” nam je platforma u olujnom nevremenu na sjevernom Jadranu

INA: “Nestala” nam je platforma u olujnom nevremenu na sjevernom Jadranu
Foto: Youtube / Screenshot / Ilustracija / Jedna od Ininih platformi u Jadranu

Uslijed olujnog juga i velikih valova na sjevernom Jadranu tijekom vikenda, u poslijepodnevnim satima u subotu 5. prosinca došlo je do gubitka procesne komunikacije i navigacijskog sustava, a potom i vizualnog kontakta s nenastanjenim eksploatacijskim odobalnim objektom Ivana D, priopćeno je iz INA-e.

“Riječ je o monopodskom satelitskom objektu bez posade pomoću kojeg se proizvodi prirodni plin. Prije tih događaja automatski se aktivirao sustav za isključivanje u nuždi (eng. ESD – Emergency Shut Down) te su zatvaranjem dubinskih sigurnosnih ventila plinske bušotine dovedene u sigurno stanje, dok je tlak u plinovodu ostao stabilan. Događaj nije imao štetnog utjecaja na okoliš.

Sukladno propisima i zakonskim obvezama INA je o događaju pravovremeno izvijestila sva nadležna tijela.

Zbog izrazito lošeg vremena tijekom sljedećih dana, a zbog nastale situacije, proizvodni proces na povezanim eksploatacijskim odobalnim objektima će se pratiti s većom pozornošću, te će se poduzeti dodatne mjere po potrebi. Sigurnost opskrbe nije ugrožena i proizvodnja se na svim ostalim odobalnim eksploatacijskim objektima odvija po planu.

Dodatne informacije o stanju Ivane D prikupit će se čim vremenske prilike dopuste da se na siguran način pristupi lokaciji odobalnog eksploatacijskog objekta”, navodi se u priopćenju.

U međuvremenu se o slučaju oglasilo Ministarstvo mora

– Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru MRCC Rijeka je u večernjim satima 5. prosinca od ovlaštenika dozvole INA – Industrija nafte d.d. zaprimila informaciju kako je došlo do prekida daljinskog nadzora i kontakta nad nenastanjenim eksploatacijskim od-obalnim objektom „Ivana D“, koji se nalazi u Sjevernom Jadranu izvan vanjske granice teritorijalnog mora Republike Hrvatske, u području ZERP-a.

Ovlaštenik dozvole, tvrtka INA – Industrija nafte d.d., obavijestio je MRCC Rijeku da su bušotine na objektu „Ivana D“, kao i na ostalim povezanim od-obalnim objektima, pravovremeno zatvorene, čime je onemogućeno moguće propuštanje plina iz spojnih cjevovoda.

Posade na nastanjenim eksploatacijskim objektima „Ivana A“ i „Annamaria A“ nisu ugrožene.

U međuvremenu je dobivena potvrda od strane pilota Obalne straže Republike Hrvatske, da predmetni objekt nije vidljiv na poziciji, dok će se ostale okolnosti utvrditi neposrednim površinskim opažanjem, po smirivanju vremenskih uvjeta na moru te će se, u skladu s utvrđenim stanjem, poduzeti svi potrebni koraci propisani zaštitom i sigurnošću od-obalnih objekata – izvijestilo je Ministarstvo mora, prometa i ifrastrukture.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.