5 min. čitanja

FOTO/VIDEO Ležaljke vezane lancima u Turnju bit će uklonjene - Susjed: "Austrijanka je ugledna mještanka, donatorica, radi u UN-u..."

FOTO/VIDEO Ležaljke vezane lancima u Turnju bit će uklonjene - Susjed: "Austrijanka je ugledna mještanka, donatorica, radi u UN-u..."
Foto: Čitatelji

Dan nakon što smo objavili priču iz Turnja, u Općini sveti Filip i Jakov, gdje je turist iz Karlovca policiji i komunalnim redarima prijavio ženu iz Austrije koja je vezala ležaljke lancima i zabranila drugima da se na tom mjestu kupaju, doznali smo i nove detalje.

Nije izoliran incident, u Turnju gotovo čitav obalni pojas "rezerviran"!

- Hvala vam na objavi koja je odjeknula diljem države. Evo, zovu me prijatelji, pa čak i ljudi u kampu gdje ljetujem te mi zahvaljuju, jer do ove vaše objave apsolutno ništa se nije događalo - kaže nam čovjek iz Karlovca koji za 10 dana boravka u Turnju plaća 1500 eura, a svjedočio je, tvrdi, više incidenata lokalaca koji svojataju obalu, te ljudima rade probleme u slobodnom korištenju pomorskog dobra.

Da je tome tako, svjedoči i video kojeg nam šalje još jedan gost Turnja, koji je, kaže, svjedočio sličnom incidentu.  

- Šaljem vam video, da dočaram kakvo je doista stvarno stanje u ovom mjestu. Doslovno je cijela obala "rezervirana", a to gosti koji ovdje dođu ne znaju.

Susjed: "Gospođu blatite, a ona ugledna"

U međuvremenu, redakciju Morskog HR nazvao je čovjek koji se predstavio kao susjed dotične gospođe za koju kaže da ona tu nije gošća već živi 20 godina:

- Da vas demantiram, ona je ugledna mještanka. Radi u UN-u, veliki je humanitarac, pomaže, donirala je i za lokalnu školu...

Prekidamo ga i tražimo poantu, gospodine, što je tu demanti, osim činjenice da je u Turnju držite privilegiranom osobom?  

- Ne, ne, krivo ste shvatili. Ja sam za to da svatko ima pravo koristiti pomorsko dobro, ali jednako kao što je ona tom čovjeku bacila ležaljku, to je i on napravio kad je vidio njenu na plaži. I nije istina da mu se dijete boji, evo igra se s mojim unucima - kaže nam ovaj čovjek iz Turnja.

Ali gospodine, ostavljena ležaljka na pomorskom dobru smatra se napuštenom stvari i ima je pravo svatko ukloniti i premjestiti, no nitko nikoga ne smije tjerati s pomorskog dobra i vikati da je to njegovo.

Slaže se, ali i dodaje kako se od Turnja radi mjesto slučaj, jer se nedavno tamo dogodila nekakva tučnjava za koju krivi čovjeka iz "miješanog braka". Nije nam zaboravio napomenuti ni da je on "čistokrvni Hrvat", a na konstataciju da više od 30 godina ima pravo birati na izborima i biti izabran, te tako uvesti u svoje mjesto reda, za sve je naposljetku okrivio novinare.  

- I samo napišite da je gospođa napravila isto što i ovaj gospodin, bacila je njegovu ležaljku, kad je bila prazna - kaže i dodaje opet da mi novinari stvari izvlačimo iz konteksta.

Izvlačimo li doista?

U međuvremenu nam se javilo još gostiju ovog mjesta koji su snimili slične prizore uz čitavu obalu Turnja!

- Slovenci već godinama uzurpiraju i cijelo ljeto drže lježaljke, mene su jednom potjerali prošle godine a stoje u Mobile homes Laguna. To se nalazi blizu tog incidenta o kojem ste pisali. Samo da još naglasim da te ležaljke stoje cijelo ljeto u istom položaju te čuvaju mjesto, tek se zimi skladište. Ova druga slika je 50 metara dalje od vlasnika jedne vikendice - kaže nam još jedan od gostiju koji nam šalje i ove fotografije.

Komunalni redar: "Nismo našli nikoga na adresi"

Nazvali smo i komunalnog redara koji je jučer isključio telefon, jer je, kako kaže, večer prije bio na svadbi, pa je odlučio spojiti to s nedjeljom.

- Upoznati smo sa slučajem, ja sam u međuvremenu bio tamo s dotičnim gospodinom koji je vas zvao. A gledajte, znate i sami da je ovo problem cijele obale, a ne samo nas kao mista - uvodno nam spominje vrlo pristojan čovjek koji nam je doista strpljivo objasnio sve što nas je zanimalo.

Dobro, ali vi niste nadležni za cijelu obalu, već svoju općinu?

- Protekla dva tjedna smo imali akciju prikupljanja tih ostavljenih stvari, jer ostavljene stvari uz more, po našoj Odluci o komunalnom redu smatramo smećem! Prošli smo 4 km naše obale u dva navrata. Ostatak akcije je ostavljen za petak, vrlo vjerojatno. U ovom slučaju, tu osobu koja svojata te ležaljke i pomorsko dobro, tražio sam na njenoj adresi, ali nije bila prisutna u trenutku mog dolaska. Te će ležaljke biti uklonjene i ne samo te, nego sve ostale koje se zateknu na pomorskom dobru, pri svakoj rezervaciji na plažnom mjestu.

Uklanjaju ploče s obavijestima da je zabranjena rezervacija pomorskog dobra

Da ste tu osobu zatekli na licu mjesta, kolika bi joj bila kazna?

- Kazna je u rasponu od 66 do 132 eura - kaže nam i dodaje da su oni nadležni za ono što se može pomaknuti. Ono što je zabetonirano, poput suncobrana, treba uklanjati Lučka kapetanija.

S obzirom da ovakvih slučajeva ima puno, jeste li razmišljali o pločama s upozorenjem domaćima i gostima da rezervacija na plaži nema?

- Imali smo mi te ploče s obavijestima, no one se ne zadrže baš puno. Kako ih mi postavimo, tako one ubrzo nestanu s mjesta gdje to bude istaknuto - kazao nam je komunalni redar.

Općina koja i sama devastira pomorsko dobro, kao "uzor"

Za kraj, podsjetimo se samo još priče od ove zime, kad je sama općina morala vratiti u prvobitno stanje pomorsko dobro koje je ilegalno nabetonirala plažu. Naime, Općina Sv. Filip i Jakov u naselju Turanj gradila je kafić na plaži, no ispalo je da je to u suprotnosti sa prostornim planom, pa su nakon prijave građevinskoj inspekciji i Lučkoj kapetaniji, naposljetku morali sve srušiti i vratiti u prvobitno stanje.

Jurica Gašpar

Nakon prijave ilegalne gradnje na plaži u Turnju, temelji ekspresno izvađeni i plaža se sanira
Zadarski SDP-ovci ne odustaju u nakani da razotkriju priču koja stoji iza nasipanja plaže u Turnju i, prema svemu sudeći, mutnim poslovima oko gradnje objekta za kojeg su već postavljeni temelji. Nakon što je na aktualnom satu zadarske Županijske skupštine SDP-ova vijećnica Vedrana Miškovi…
Austrijanka potjerala hrvatsku obitelj s plaže u Turnju i vezala lancima ležaljke: “Dijete mi je u šoku, komunalnih redara nigdje!”
Šerifovanje i nered na našoj obali prelio se odavno i na vlasnike nekretnina uz samo more. A kako to obično biva u zemlji gdje se sustavno zakon ne poštuje, svatko ga tumači kako mu se sprdne, bio on domaći ili strani državljanin. Nova tužna priča o uzurpaciji pomorskog
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.