3 min. čitanja

Općina Sv. Filip i Jakov u Turnju radi temelje za kafić na pomorskom dobru? Zadarski župan: "Provjerit ćemo..."

Općina Sv. Filip i Jakov u Turnju radi temelje za kafić na pomorskom dobru? Zadarski župan: "Provjerit ćemo..."
Foto: Općina Sveti Filip i jakov

ZADAR - Na aktualnom satu zadarske Županijske skupštine SDP-ova vijećnica Vedrana Mišković osvrnula se između ostalog na plažu Morovićka u Turnju. Kaže da je Općina Sveti Filip Jakov kao investitor, na plaži koja se nasipava, unutar područja pomorskog dobra napravila temelje za kafić.

- Tu vidim najmanje tri problema.

Svaka zgrada, bez obzira na katnost i namjenu mora biti u skladu s prostornim planom a odredba prostornog plana (UPU Obalnog pojasa naselja Turanj) koja se odnosi na ovu zonu (oznaka R3) glasi: „Na plažama se ne dopušta gradnja građevina.“ U slijedećoj rečenici plan izričito se navodi što je dozvoljeno: „Omogućuje se postavljanje tuševa, kabina za presvlačenje i osmatračkih platformi za spasioce koje moraju biti izvedene u potpuno montažnoj konstrukciji koja omogućuje njihovo brzo i trajno uklanjanje - kaže Vedrana Mišković i nastavlja:

- Nadalje, na Informacijskom sustavu prostornog uređenja nije vidljiva prijava građenja niti bilo kakav akt za gradnju. A i montažne su zgrade građevine. Na mjestu gradnje nema gradilišne ploče, ne znamo na koju se odredbu Pravilnika o jednostavnim i drugim građevinama i radovima investitor poziva, na temelju kakvog projekta, ako već nije ishođena građevinska dozvola. Tu svakako, u najmanju ruku, ima posla za građevinsku inspekciju.

Foto: Općina Sveti Filip i jakov

I posljednje, ali jednako važno: ovo je područje Turnja u kojem, mahom starosjedioci, baziraju svoju ponudu smještaja u apartmanima i malim kampovima na ugodnom ambijentu u kojem ništa ne remeti večernji i noćni odmor i tako je već 40 godina. Zaživi li ovaj kafić, to će se sigurno promijeniti a njihovi će prihodi biti ugroženi. Valjda je JLS tu radi svojih građana a ne obrnuto, bar je u teoriji tako - kazala je Mišković, prenosi Zadarski.hr.

Župan Longin je odgovorio da jedinica lokalne samouprave redovito upravlja pomorskim dobrom sukladno zakonu te su ovlašteni ishoditi dozvole i raditi sve što je dozvoljeno prostornim planom. Županija nema nadležnost nadzora, kazao je župan, no svakako ćemo s općinom i Lučkom kapetanijom provjeriti o čemu se radi, naglasio je.

Foto: Općina Sveti Filip i jakov

Općina Sveti Filip i Jakov: "3. faza uređenja uključuje i morski dio"

A na stranicama Općine Sveti Filip i Jakov o ovom projektu kažu da uređenje plaže Morovička u Turnju, odnosno njegova 3. faza uključuje kopneni i morski dio te obuhvaća pripremne, zemljane, betonske, armiračke te armiranobetonske radove.

Projekt Uređenja plaže Morovička u naselju Turanj, Općina Sv. Filip i Jakov, je 3. faza kapitalnog projekta „Uređenje plaža Morovička u Turnju“ koji je sufinanciralo MINT 2017. i 2018. putem Programa razvoja javne turističke infrastrukture – fazu 1. i 2, te nakon uspješno provedenog projekta „Uređenje plaža u Sv. Filip i Jakovu i Turnju" koji je sufinanciralo Ministarstvo turizma 2014. godine putem Fonda za razvoj turizma.

Foto: Općina Sveti Filip i jakov

Lokacija projekta je središnja plaža naselja Turanj koja je definirana kao plaža kulture prema tematizacijama u regionalnom programu uređenja i upravljanja morskim plažama Zadarske županije kao i Nacionalnim programom uređenja morskih plaža – Akcijskim planom te je stotinjak metara udaljena od TIC-a Turanj koji se nalazi u povijesnom lokalitetu Kuli Turanj, zaštićenom materijalnom dobru.

Plaža Morovićka, u budućnosti definirana kao plaža kulture sa 3 zvjezdice sa svojim sadržajima bi u potpunosti zadovoljavala potrebe posjetitelja te povećala ekonomski vrijednost svim ugostiteljima koji imaju objekte koji gravitiraju plaži.

Foto: Općina Sveti Filip i jakov

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture je donijelo Odluku o dodjeli financijskih sredstava za sufinanciranje sanacije i rekonstrukcije pomorskog dobra u općoj upotrebi prema kojoj je Općini Sv. Filip i Jakov dodijeljeno 400 000 kuna za daljnje uređenje plaže Morovička u Turnju.

Osnovni cilj projekta je pridonijeti jačanju konkurentnosti turizma općine Sv. Filip i Jakov, kroz razvoj turističke infrastrukture i očuvanje turističke resursne osnove te proširiti i unaprijediti turističku ponudu općine Sv. Filip i Jakov, putem uređenja i dodavanja novih sadržaja plaži Morovička.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.