2 min. čitanja

FOTO/VIDEO: KOLO SVETOG TRIPUNA Kako su feštali Bokelji na splitskom Peristilu

FOTO/VIDEO: KOLO SVETOG TRIPUNA Kako su feštali Bokelji na splitskom Peristilu
Foto: Velimir Bešić

SPLIT – Gužva je bila na splitskom Peristilu, jer građani i gosti Splita nisu željeli propustiti kolo sv. Tripuna u tradicionalnim uniformama mornara i časnika Bokeljske mornarice. Tripundanske svečanosti i kolo sv. Tripuna – tradicije bokeljskih Hrvata u Hrvatskoj, zaštićeno su kulturno dobro Republike Hrvatske. Dojmove iz Splita fotografijom i videom dočarao je naš Velimir Bešić.

– Slavimo 150 godina sv. Tripuna na što smo mi bokeljski Hrvati iz Splita i pripadnici drugih bratovština izrazito ponosni. Ovo impresivno kolo je u čast svetog Tripuna. Zato ne smijemo zaboraviti što je suština tradicije, slavimo Tripuna i Boga, kao što je rekao biskup, ne smijemo dozvoliti da postane svakodnevni folklor jer ovo je svetinja za nas Bokeljane – rekao je Luka Perković, predsjednik Hrvatske bratovštine ‘Bokeljska mornarica 809.’, organizator ove proslave koja se prvi put izvela na Peristilu nakon 150 godina.

Prev 1of8 Next

– Ovo je danas bilo izvanredno, srce mi je baš veliko što se u Splitu obilježava 150. godišnjica jedne ovakve manifestacije. Stvarno je ovo izvrstan vikend, ljudi su mi se baš pohvalili kako nam je grad izvanredan. Mislim da je ovo pravo vrijeme kada se može vidjeti kakav nam je zapravo grad, malo je ispražnjen od nekih sadržaja, ali ga se opet može doživjeti na pravi način – rekao je gradonačelnik Splita, Ivica Puljak.

Vrijeme nastanka ove manifestacije stavlja se u raspon od 19. do 21. stoljeća. Tripundanske svečanosti i kolo sv. Tripuna – tradicije bokeljskih Hrvata u Hrvatskoj kulturna su baština koju su bokeljski Hrvati doseljavanjem iz Boke kotorske, danas u državi Crnoj Gori, prenijeli u Hrvatsku. Zajednica Bokelja u Hrvatskoj vezana je uz tradiciju poznatih pomoraca i cehovskog udruženja Bokeljske mornarice, bratovštine mediteranskog tipa. Bokelji u Hrvatskoj danas čine brojnu zajednicu organiziranu u bratovštine koje su ujedinjene nazivom „Hrvatska bratovština Bokeljska mornarica 809“, a djeluju u Zagrebu, Rijeci, Puli, Splitu i Dubrovniku.

Trenutno u Hrvatskoj živi peta i šesta generacija Bokelja koji baštine tradiciju Bokeljske mornarice na teritoriju Republike Hrvatske upravo u aktivnostima bratovština. Svoju tradicijsku baštinu smatraju nezaobilaznim dijelom identiteta pa se zato okupljaju i slave sveca zaštitnika – svetoga Tripuna. Blagdan obilježavaju odlaskom na katoličko misno slavlje i izvedbom kola u svim središtima bratovština u Hrvatskoj.

Svetom Tripunu posvetili su i posebno kolo koje se po predaji prvi put plesalo prilikom dolaska relikvija svetog Tripuna u Kotor 809. g. u čast zaštitnika, pa se ono naziva kolom svetog Tripuna. Često se koristi i naziv kolo Bokeljske mornarice jer ga izvode samo Odredi Bokeljske mornarice. Bokelji se okupljaju svake godine za proslavu sv. Tripuna oko dvaju središnjih događanja. To su Tripundan (3. veljače) i „Bokeljska večer“, s tradicionalnim balom koji se u svakom od gradova u kojima Bokeljska mornarica djeluje održava u različito vrijeme. Ta okupljanja zajedno s kulturnim događanjima (izložbe, koncerti, predavanja i sl.) koje tim povodom bratovštine organiziraju, a odnose se na predstavljanje kulturne baštine Bokelja hrvatskoj javnosti, čine cjelinu koju Bokelji nazivaju Tripundanskim svečanostima.

Prev 1of10 Next

U prenošenju kulturnih vrijednosti Bokelja osobito je važna uloga Malog admirala, dječaka od 7 do 10 godina, kojeg bratovštine biraju njegujući tradicije u obitelji. Mali admiral izgovara lode sv. Tripunu (zahtjevan tekst upućen sv. Tripunu) uz crkvene tripundanske proslave i tijekom bokeljske večeri. Svi Odredi imaju Malog admirala, čiji je izbor izuzetna čast dječaku. Tripundanske svečanosti i kolo sv. Tripuna – tradicije bokeljskih Hrvata u Hrvatskoj kao nematerijalno kulturno dobro – simboličko je mjesto opstojnosti zajednice Bokelja u Hrvatskoj koje ispunjava duhovni prostor bokeljskog zajedništva.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.