3 min. čitanja

FOTO U svečanostima u povodu Dana grada Dubrovnika sudjeluje i izaslanstvo Grada Šibenika

FOTO U svečanostima u povodu Dana grada Dubrovnika sudjeluje i izaslanstvo Grada Šibenika
Foto: Grad Šibenik

DUBROVNIK - Izaslanstvo Grada Šibenika predvođeno zamjenikom gradonačelnika Danijelom Miletom sudjeluje na svečanostima u povodu Dana grada Dubrovnika i Feste sv. Vlaha.

Povodom obilježavanja Feste sv. Vlaha održana je Svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Dubrovnika u Kazalištu Marina Držića.

Dubrovčani u čast svog zaštitnika organiziraju raznolike kulturne i sportske manifestacije koje se odvijaju u gradu već nekoliko dana prije samog dana svetog Vlaha, 3. veljače.

Na sam blagdan sv. Vlaha bit će održano svečano euharistijsko slavlje, koju će predvoditi Tomo Vukšić, nadbiskup metropolit vrhbosanski, predsjednik Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u BiH. Misa će se održati ispred Katedrale Gospe Velike.

Tradicionalni susret Dubrovačkih trombunjera i povijesnih postrojbi
Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković tradicionalno se na Kandeloru, po otvaranju Feste svetog Vlaha, susreo s predstavnicima Dubrovačkih trombunjera i njihovim gostima iz sedam hrvatskih povijesnih postrojbi. Među gostima u Velikoj vijećnici našli su se predstavnici Turopoljsko…

Vrhunac svečanosti je velika svečana procesija koja na dan svetog Vlahe prolazi kroz grad, a koja će se održati nakon misnog slavlja.

Festa svetoga Vlaha, zaštitnika Dubrovnika, UNESCO –va je nematerijalna svjetska baština u Hrvatskoj koja neprekidno traje od 972. godine do danas. Temelji se na legendi o pojavljivanju svetoga Vlaha koji je pomogao Dubrovčanima u obrani od Mlečana.

Festa sv. Vlaha bio je blagdan svih stanovnika Dubrovačke Republike. Kako bi se omogućilo sudjelovanje svima, uvedena je tzv. „Sloboština svetog Vlaha“, razdoblje kad je svaki prekršitelj, kažnjenik i prognanik mogao dva dana prije i dva dana poslije blagdana slobodno doći u grad, a da ga nitko nije smio pozvati na odgovornost. Ta se sloboština kasnije proširila na 7 dana prije i 7 dana poslije blagdana.

Kandelora - Svečano otvaranje Feste svetoga Vlaha
U Dubrovniku je u četvrtak, na blagdan Kandelore, tradicijskim ceremonijalom crkvenog i svjetovnog programa, svečano otvorena 1051. Festa svetoga Vlaha. U 11 sati u Kazalištu Marina Držića održana je svečana sjednica Gradskoga vijeća Grada Dubrovnika, uz izravan prijenos u programu Radi…

I.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.