2 min. čitanja

Tradicionalni susret Dubrovačkih trombunjera i povijesnih postrojbi

Tradicionalni susret Dubrovačkih trombunjera i povijesnih postrojbi
Foto: Grad Dubrovnik

DUBROVNIK - Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković tradicionalno se na Kandeloru, po otvaranju Feste svetog Vlaha, susreo s predstavnicima Dubrovačkih trombunjera i njihovim gostima iz sedam hrvatskih povijesnih postrojbi.

Među gostima u Velikoj vijećnici našli su se predstavnici Turopoljskog banderija, Zrinske garde Čakovec, Karlovačke građanske garde i Šibenske gradske straže. U Dubrovnik su stigli i predstavnici Društva sv. Grgur iz Požege, Kostelske pištole-Keglevićeve straže Kostel iz Pregrade i Rapskih samostreličara, redom bratimljenih postrojbi Dubrovačkih trombunjera.

Foto: Grad Dubrovnik

Neke od postrojbi, poput Turopoljskog banderija, prvi su put gosti Dubrovnika povodom Feste sv. Vlaha i Dana Grada.

Gradonačelnik Mato Franković gostima je poželio dobrodošlicu te im je zahvalio što će i ove godine uz Dubrovačke trombunjere uveličati Festu svetoga Vlaha i tradicionalnu procesiju.

Ispred povijesnih postrojbi prigodno se obratio predsjednik Društva Dubrovački trombunjeri Tomislav Macan. Zahvalio je gradonačelniku i Gradu na potpori njihovim aktivnostima te izrazio zadovoljstvo što se još jedna lijepa tradicija ponovno vratila uz ovogodišnju Festu.

Dubrovački trombunjeri povijesna su vojna postrojba, po predaji utemeljena 1417. godine. Sudjeluju u svim važnijim događajima u Dubrovniku, ali i diljem Hrvatske. Najvažnija im je uloga predvođenje procesije na blagdan svetoga Vlaha.

Kandelora - Svečano otvaranje Feste svetoga Vlaha
U Dubrovniku je u četvrtak, na blagdan Kandelore, tradicijskim ceremonijalom crkvenog i svjetovnog programa, svečano otvorena 1051. Festa svetoga Vlaha. U 11 sati u Kazalištu Marina Držića održana je svečana sjednica Gradskoga vijeća Grada Dubrovnika, uz izravan prijenos u programu Radi…

I.G.

PROČITAJTE JOŠ:

FOTO Festanjuli svetog Vlaha raznose proglas
Festanjuli ili organizatori svjetovnog dijela feste svetoga Vlaha tradicionalno dolaze iz reda pomoraca i reda obrtnika. Ususret festi, koju će Dubrovčani sljedećeg tjedna proslaviti 1051. put - imaju pune ruke posla. Jedan je pomorac, a drugi obrtnik - festanjuli svetoga Vlaha, ovih da…
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.