2 min. čitanja

FOTO Projekt Ča sa škovacama - U eko akciji čišćenja akvatorija izvučeno pet kubika otpada

FOTO Projekt Ča sa škovacama - U eko akciji čišćenja akvatorija izvučeno pet kubika otpada
Foto: Grad Poreč

POREČ - U nedjelju je održana eko akcija čišćenja podmorja ispred porečke rive. Akcija je nastavak projekta Ča sa škovacama koji Društvo za podvodne djelatnosti i sportski ribolov Poreč provodi u partnerstvu s Gradom Porečom-Parenzo i u sklopu kojeg su nedavno na Gradskom kupalištu provedene edukativno zabavne radionice za polaznike Dječjeg vrtića Radost.

Akcija trajala je od 10 do 13 sati, a tijekom čišćenja ronioci su iz mora izvukli oko 5 kubika otpada.

Foto: Grad Poreč

U akciji je sudjelovalo četrdesetak ronioca iz porečkog ronilačkog kluba, te iz Centra za podvodne aktivnosti Pula, medulinskih klubova Eko more i RK Centar. Pomoć na kopnu dalo je desetak volontera, a sav se sakupljeni otpad odlagao u kontejnere koje je za ovu priliku osigurala komunalna tvrtka Usluga Poreč d.o.o., a podršku je dala i Lučka uprava Poreč.  Među otpadom bilo je automobilskih guma, plastičnih i staklenih boca, čaša, pa čak i stolica.

Foto: Grad Poreč

Nakon akcije u prostorijama kluba održano je druženje ronioca, volontera i ostalih sudionika.

Godišnje DPDSR uspješno provede do dvije eko akcije na području Grada Poreča-Parenzo i redovito okupi velik broj sudionika. Ovim su projektom po prvi puta, radi osvještavanja javnosti o važnosti očuvanja okoliša i mora,  izravno u provedbu uključeni i najmlađi sugrađani pa su za polaznike Dječjeg vrtića Radost ranije organizirane zabavno-edukativne radionice.

Ciljevi projekta su zaštita podmorja i ublažavanje negativnih posljedica na morska staništa uzrokovana onečišćenjem, podizanje razine svijesti građana o važnosti očuvanja biljnog i životinjskog svijeta u Jadranskom moru i edukcija najmlađih Porečana o morskim vrstama te važnosti i načinima očuvanja njihovih staništa.

Projekt je sufinanciran sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u iznosu od  33.353 kuna što je 40 % ukupne vrijednosti projekta.

I.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2022 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.