4 min. čitanja

FOTO Plenković sišao s ‘Trumana’ pun dojmova: “Posjet je dokaz kvalitete strateških odnosa Hrvatske i SAD-a”

FOTO Plenković sišao s ‘Trumana’ pun dojmova: “Posjet je dokaz kvalitete strateških odnosa Hrvatske i SAD-a”
Foto: Vlada RH

SPLIT – Predsjednik Vlade Andrej Plenković posjetio je danas  američki nosač zrakoplova USS Harry S. Truman, koji je usidren u Bračkom kanalu pokraj Splita, nakon velike vojne vježbe NATO-a.

Tom se prigodom sastao s  kapetanom Gavinom Duffom, zapovjednikom broda USS Harry S. Truman, te Markom Flemingom, otpravnikom poslova u Veleposlanstvu SAD-a u RH.

Foto: Vlada RH

– Imali smo prigodu čuti neposredna iskustva i ocjenu vježbe Neptun Strike koju je NATO imao ovdje u Jadranu, u kojoj su kao saveznici sudjelovali i pripadnici Hrvatske ratne mornarice i Hrvatske vojske. Visoke su ocjene kvalitete doprinosa naših snaga i interoberabilnosti hrvatskih vojnika s drugim saveznicima – kazao je premijer Andrej Plenković nakon sastanka.

– To pokazuje kako Hrvatska kao saveznica NATO-a pridonosi, zajedno sa svojim partnerima, i globalnoj sigurnosti i sigurnosti u Europi pa i ovdje na Mediteranu – dodao je i izrazio zadovoljstvo što će se takva suradnja nastaviti i u budućnosti.

Foto: Vlada RH

Hrvatska i SAD su prijatelji, partneri i saveznici

Istaknuo je i da je posjet američkog nosača zrakoplova hrvatskim vodama i dokaz kvalitetnih strateških odnosa koje Hrvatska ima sa Sjedinjenim Američkim Državama, te da su se članovi posade tijekom boravka u Splitu mogli upoznati s hrvatskom kulturom, tradicijom, poviješću, znamenitostima i kulinarstvom.

U prigodnom govoru na primanju na brodu upriličenom u ovoj prigodi, premijer Plenković naglasio da je nosač aviona USS Harry S. Truman simbol američke predanosti NATO-u i zaštiti zajedničkih vrijednosti slobode i demokracije, a taj je simbol, dodao je, osnažen i činjenicom da nosi ime američkog predsjednika koji je i inicirao osnivanje NATO saveza.

Foto: Vlada RH

Njegovo usidravanje pored drugog najvećeg hrvatskog grada – Splita, grada prijatelja Los Angelesa od 1994., simbol je i prijateljskih odnosa Hrvatske i SAD-a, rekao je.

– Mi smo prijatelji, partneri i saveznici – poručio je.

Plenković je istaknuo i da je prisutnost američkog nosača aviona ovdje danas također i simbol našeg vremena.

Foto: Vlada RH

NATO je obrambeni savez država koje promiču slobodu i mir i koji nikome nije prijetnja

– Vremena u kojem trebamo govoriti jednim snažnim transatlantskim glasom i jasno poručiti da smo ujedinjeni u obrani slobode i demokracije naših država te očuvanju mira i stabilnosti u Europi – naglasio je poručivši pritom da NATO savez nikome nije prijetnja.

– NATO je obrambeni savez država  koje žive i promiču slobodu – istaknuo je i dodao da Savez  izgradnjom jedinstva promiče mir, kao što je to činio u Afganistanu, Libiji, Iraku i Mediteranu, ili kao što to još uvijek čine na Kosovu ili obalama Baltika.

Istaknuvši da američki nosači aviona nisu novost u Jadranskom moru, podsjetio je da ih je Hrvatska pozdravila i tijekom devedesetih dok se još borila za svoju neovisnost, a od tada su bili dobrodošli posjetitelji.

Prva prigoda u kojoj se jedan američki nosač aviona usidrio u hrvatskim teritorijalnim vodama bila je 2000. kada je USS Dwight D. Eisenhower boravio u četverodnevnom posjetu Dubrovniku.

https://twitter.com/VladaRH/status/1493238097949118467

Snaženje svih segmenata Hrvatske vojske

– Od kada je Hrvatska 2009. postala članica NATO-a, naš je Savez ojačan istinskim i odlučnim partnerom i nacijom koja njeguje svoju slobodu i neovisnost. Stoga je moja Vlada donijela povijesnu odluku o obnavljanju ratnog zrakoplovstva kupnjom 12 francuskih Rafalea – moćnih višenamjenskih borbenih aviona nove generacije – poručio je premijer Plenković.

Što se tiče kopnene vojske, dodao je, s američkom je Vladom dogovorena isporuka 62 potpuno i jednako opremljena Bradley borbena vozila, čime će Hrvatska pridonijeti tome rodu Saveza, a uz Kiowa Warriors i Blach Hawk helikoptere predstavljaju američku vojnu opremu koju koristi Hrvatska vojska.

Foto: Vlada RH

Ovom je prigodom premijer Plenković najavio daljnja ulaganja i u Hrvatsku ratnu mornaricu i Obalnu stražu Republike Hrvatske.

– Hrvatska će nastaviti jačati svoje sposobnosti kako bi mogla doprinositi osiguravanju mira u dijelu Europe u sve izazovnijem svijetu – poručio je.

Izrazivši zadovoljstvo što je Split bio u prigodi biti domaćin posadi ovog američkog nosača aviona, pozdravio ih  je riječima “mirno more”.

Uz predsjednika Vlade bili su potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, ministar obrane Mario Banožić i ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman.

Ministar obrane Mario Banožić istaknuo je kako je dolazak impresivnog američkog nosača zrakoplova dokaz sjajne suradnje SAD-a i Republike Hrvatske, ali i Hrvatske vojske i Ratne mornarice SAD-a.

– Ministarstvo obrane nastavit će podržavati i podupirati svaki projekt koji vodi prema jačanju sposobnosti i modernizaciji Hrvatske vojske jer upravo na taj način direktno utječemo i na osiguravanju mira u sve izazovnijem svijetu – poručio je ministar obrane.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Banožić i Plenković na Valentinovo idu k američkim vojnicima
Split je prije 70 godina prvi put posjetio američki nosač zrakoplova – Evo zašto im je Tito bio važan
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.