4 min. čitanja

U remontni zavod kanadera usred sankcija doveli Ruse, Banožiću iza leđa - Naravno, pojma nije imao

U remontni zavod kanadera usred sankcija doveli Ruse, Banožiću iza leđa - Naravno, pojma nije imao
Foto: MORH/T. Brandt

Nova sprdačina i novi skandal u Zrakoplovno-tehničkom centru. Nakon kašnjenja s remontom kanadera usred protupožarne sezone te odlaska radnika koji su, dok su bili na bolovanju, radili u inozemstvu, sada im se događa afera s Rusima. Nevjerojatna je činjenica da su trgovci vojnom opremom iz Moskve usred sankcija, jednostavno došetali na sastanak u ZTC.

U pokušaju opravdavanja ovog skandala, iz ZTC-a  poručuju tek da je sastanak inicirala ruska tvrtka i da se nije razmatrala buduća poslovna suradnja. Naravno, sve su to mogli riješiti telefonski, a nisu, pa se s pravom postavlja pitanje - tko je, zašto i kako Ruse usred agresije na Ukrajinu i globalnih sankcija, kojima se pridružila Hrvatska, prošvercao na sastanak u državnoj tvrtki?

Još uvijek ministar obrane Mario Banožić i njegovo ministarstvo pravdaju se da sa sastankom nisu upoznati, niti su trebali biti. Srećom po hrvatske građane, Banožića se ništa ne pita kad je u Sigurnosno-obavještajna agencija (SOA) u pitanju, jer je ova služba zapravo i razotkrila cijeli slučaj.

Nakon debakla s kanaderima, ZTC isplatio nagrade zaposlenicima
Uprava Zrakoplovno-tehničkog centra (ZTC) nedavno je isplatila novčane nagrade dijelu svojih radnika za uspješno odrađen posao remonta i održavanja protupožarnih aviona. Prema informacijama Jutarnjeg lista objavljenima u utorak nagrade su isplaćene dvadesetak zaposlenih, među kojima su mehaničari,…

Sve je nadzirala SOA

Naime, Jutarnji list doznaje sastanak da je  sastanak trajao sat vremena i bio je puno sadržajniji te se detaljno razgovaralo o tome kako zaobići sankcije te platiti i dopremiti dijelove iz Rusije u Hrvatsku. Kako zbog sankcija nije moguć platni promet ni izvoz robe iz Rusije u Hrvatsku, navodno je dogovoreno da se cijeli posao obavi preko Republike Srpske.

Dogovoreno je i da će predstavnici ruske kompanije u Veliku Goricu poslati ponudu za dijelove koji su potrebni ZTC-u. Dakle, dok hrvatska Vlada zagovara žestoke sankcije Rusiji te pruža vojnu i svu drugu pomoć Ukrajini u borbi protiv Rusije, predstavnici ruske kompanije dolaze u državnu tvrtku na razgovore o trgovini vojnom opremom!

Dijelove bi formalno kupila neka tvrtka u Republici Srpskoj, od koje bi ih ZTC kupio i uvezao u Hrvatsku. No, prema svemu sudeći, cijeli posao ipak je propao jer dolazak dvojice ruskih državljana nije promaknuo djelatnicima Sigurnosno-obavještajne agencije, koji su potom alarmirali i kolege iz Vojne sigurnosno-obavještajne agencije.

Nakon što je utvrđeno da su Rusi bili na poduljem sastanku u ZTC-u, o svemu je obaviještena i Uprava CERP-a, koji je vlasnik ove tvrtke. U CERP-u su se uključili alarmi za uzbunu te je od uprave tvrtke zatraženo pojašnjenje o posjetu dvojice ruskih državljana. Inače, ruska kompanija ATS poznata je tvrtka koja proizvodi dijelove za helikoptere MI-8 koje koristi Hrvatska vojska i u prošlosti je nekoliko puta poslovala sa ZTC-om.

Ministar obrane: "Nisam imao pojma, niti bi trebao imati"

Još uvijek ministar obrane RH Mario Banožić naglašava i poručuje onima koji ga prozivaju da je  "ZTC trgovačko društvo u vlasništvu Republike Hrvatske i u nadležnosti je Centra za restrukturiranje i prodaju. Ministarstvo obrane sa ZTC-om ima isključivo ugovorne poslovne odnose te ni na koji način ministar obrane nema utjecaj na poslovanje tvrtke, kao ni na poslovne odluke koje to trgovačko društvo donosi", posložio je dvije rečenice Banožić.

Predsjednik Odbora za obranu Franko Vidović, kao i drugi oporbeni zastupnici u Hrvatskom saboru današnjim izjavama...

Posted by Mario Banožić on Wednesday, October 12, 2022

Još uvijek ministar obrane ističe da Ministarstvo na čijim je internetskim stranicama glavni i jedini junak nije bilo upoznato s poslovnim sastankom uprave i ruske delegacije u ZTC-u, niti je, kako on to tvrdi, trebalo biti upoznato.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Mehaničari kanadera otišli jer “ne žele biti dio te kaljuže”, za stanje protupožarnih zrakoplova krive nesposobno vodstvo!
U jeku protupožarne sezone u Zrakoplovno-tehničkom centru (ZTC), državnoj tvrtki u kojoj se servisiraju protupožarni zrakoplovi, dvojica mehaničara koji su s bolovanja odlazili raditi u inozemstvo dali su po pisanju medija otkaze. Jedan od njih odgovorio je za Dnevnik nove TV da ne želi više biti d…

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.