3 min. čitanja

FOTO: NATO vojnici "upali" na Jadrolinijin trajekt

FOTO: NATO vojnici "upali" na Jadrolinijin trajekt
Foto: MORH

Jadrolinijin trajekt Bol u utorak, 12. ožujka je imao posebnu i važnu zadaću. Zapovjedništvo specijalnih snaga s NATO saveznicima provelo je zahtjevnu vojnu vježbu u kojoj su simulirali zauzimanje trajekta u pokretu i stavljanje istog pod kontrolu.

Zapovjedništvo specijalnih snaga s NATO saveznicima u akvatoriju otoka Krka provelo je zahtjevnu vojnu vježbu u kojoj su RHIB (Rigid hull inflatable boat – Kruti čamac na napuhavanje) brodicama proveli VBSS (Visit, Board, Search and Seizure), odnosno zauzeli su trajekt u pokretu i stavili ga pod kontrolu.

Vježbu je pratio i potpredsjednik Vlade i ministar obrane Ivan Anušić kao i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general-pukovnik Tihomir Kundid.

Ova taktička zadaća i način približavanja, presretanja, upotrebe RHIB brodica, ukrcaja operativaca na brod, pretrage i zauzimanja trajekta namijenjeni su specijalnim postrojbama za borbu u sklopu pomorskih operacija i antiterorističke borbe.

Zadaća ZSS-a u suradnji s NATO partnerom u ovoj je vježbi bila da presretnu i zauzmu oteti civilni brod, a krajnji ishod bila je neutralizirana teroristička skupina i trajekt pod kontrolom specijalnih snaga. Svrha vježbe je uspostaviti nadzor i komunikaciju snaga na području provođenja zadaća, kao i komunikaciju s izdvojenim zapovjednim mjestima.

VBSS – Visit, Board, Search, Seizure – naziv je koji se koristi za taktike približavanja i ukrcaja na plovilo kako bi ga se pregledalo, kao i moguće zapljene krijumčarenih stvari ili zarobljavanje sumnjivaca.

RHIB brodicu je Zapovjedništvo specijalnih snaga dobilo donacijom Oružanih snaga SAD-a uz još dvije brodice i dva komunikacijsko informacijska sustava za provedbu specijalnih operacija. Cjelovito opremanje specijalnih snaga sa četiri RHIB brodice za pomorske specijalne snage proizlazi upravo iz potreba za provedbu pomorskih specijalnih operacija na taktičkoj razini.

- Ponosni smo što kao nacionalni brodar možemo sudjelovati i pružiti potporu ovakvim obučnim aktivnostima - poručili su iz Jadrolinije.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.