3 min. čitanja

FOTO Korčula između dva svjetska rata iz zbirke Etnografskog muzeja u Beogradu

FOTO Korčula između dva svjetska rata iz zbirke Etnografskog muzeja u Beogradu
Foto: Gradski muzej Korčula

KORČULA – Gradski muzej Korčula poziva vas na otvaranje izložbe fotografija “Korčula između dva svjetska rata iz zbirke Etnografskog muzeja u Beogradu”, 16. kolovoza u 21.00 sat, crkva Gospojina i Trg sv. Marka u Korčuli. Projekcije fotografija održat će se i 17. i 18. kolovoza na istom mjestu u 21.00 sat.

Na fotografijama su prikazani grad i otok Korčula, te Mljet i Pelješac snimani tridesetih godina XX. stoljeća. Izložba je ostvarena suradnjom Gradskog muzeja Korčula i Etnografskog muzeja u Beogradu, u čijem se fundusu nalaze fotografije. Otok Korčula predstavlja zasebnu cjelinu u ovoj zbirci negativa. Nadamo se kako će ova izložba potaći na predstavljanje ostalih fotografija s prizorima iz Hrvatske, naročito Dalmacije, u fundusu Etnografskog muzeja u Beogradu, u brojnim mjestima čiji su pejsaži, prizori i ljudi zabilježeni tridesetih godina XX. stoljeća, prenosi Dalmacija danas.

Na izložbi će, uz autoricu Vesnu Bižić Omčikus govoriti ravnateljica Gradskog muzeja Korčula Marija Hajdić, muzejska savjetnica Jadranka Vinterhalter, arhivist i povjesničar Tonko Barčot, te suautorica izložbene koncepcije i kustosica Gradskog muzeja Korčula Sani Sardelić.

Organizatori zahvaljuju Župnom uredu sv. Marka. Program je ostvaren financijskom potporom Grada Korčule.

Iz kataloga izdvajamo: Zbirka broji 4120 negativa. Osim snimaka iz Srbije, najbrojniji u ovoj zbirci negativa su iz Hrvatske – 1300, a od toga iz Dalmacije ima oko 1250. Veće cjeline su Brač, Hvar i Vis (265), Split i okolina – Solin, Kaštela (160), Dubrovnik i okolina – Mljet, Mali Ston i Pelješac (120 snimaka), Šolta, Trogir i Šibenik (120) zatim otoci Krapanj, Zlarin i Skradin, Ugljan, Iž, Rab, rijeka Krka, kao i mjesta Biograd na moru, Novi Vinodolski, Rijeka, Gospić, Obrovac, Vrlika i Knin (120). Prizori iz Hrvatske predstavljeni su i alkarima u Sinju, panoramama s Plitvičkih jezera, nošnjom iz Siska i Odre Sisačke, kao i arhitekturom Zagreba i okolice.

“Otok Korčula predstavlja zasebnu cjelinu u ovoj zbirci negativa. Na snimkama Korčule zabilježena su mjesta po kojima su ovaj grad i otok i danas prepoznatljivi. Dosta se toga i promijenilo; nešto je nestalo, ali i nastalo. Mnogi gosti i putnici su prolazili, zadržavali se, a i ostajali jer ljepota Korčule je nepromjenljiva i vječna”, napisala je Vesna Bižić Omčikus. “Niz fotografija predstavljenih na izložbi „Korčula između dva svjetska rata iz zbirke Etnografskog muzeja u Beogradu“, upravo zbog velikog broja snimaka i zaokruženosti cjeline može nam, nalik vremenskoj kapsuli, dočarati život na otoku kojega su suvremene silnice poput turizma tek počele doticati i mijenjati. Na kvalitetnim, fino i nenametljivo režiranim kadrovima, posebno onima s djecom u svakodnevnoj odjeći i školskim odorama, ljudima koji obavljaju dnevne poslove ili prvim turistima možemo naslutiti mirniji i pomalo idiličan život naših predaka od kojih smo baštinili ovaj jedinstveno lijep otok, ali i obavezu da ga znamo očuvati za naše potomke”, napisala je kustosica Sani Sardelić.

Foto: Gradski muzej Korčula
Foto: Gradski muzej Korčula
Foto: Gradski muzej Korčula
Foto: Gradski muzej Korčula

Dalmacija danas

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.