1 min. čitanja

BRAČKI MEMENTO Fotografije otoka Brača kakav je nekad bio

BRAČKI MEMENTO Fotografije otoka Brača kakav je nekad bio
Foto: Centar za kulturu Brač

BOL – U galeriji umjetnina Branislav Dešković otvara se izložba fotografija Aleksandra Kukeca snimljenih na Braču u razdoblju od 1955. do 1965. godine – Brački memento.

Fotografije su dar Etnografskog muzeja u Zagrebu u čijim ih je prostorima Kukec predstavio na izložbi 2009. godine. U katalogu tadašnje izložbe, koji potpisuje Jasna Mokos, stoji kako je Kukec prokrstario cijelim otokom, upoznao je svaku svaku nastambu, svaki kamen, svaku valu. Upoznao ga je u svim njegovim datostima, obilazeći ga ljeti i zimi, a svojim je fotoaparatom “zaustavio na trenutak tijek vremena na tom mramornom otoku i sačuvao ga za gledatelja”.

– Težak život na otoku bio je uzrok masovnom iseljavanju, ali raseljeni narod nije zaboravio ni zavičajni dijalekt, ni običaje, ni svoj otok. A Bračani, odgajani na tradiciji, usprkos novim izazovima obnavljaju tekovine svojih predaka i na taj način čuvaju suštinu. Žal za dobrim starim vremenima znak je da smo na putu prema budućnosti zaboravili ili pogubili neke uporišne točke prema kojima smo svojedobno gradili svoje ideale. Fotografija Aleksandra Kukeca u tom nam procesu mijena pomaže u prisjećanju. Ona je dokument i vremena i prostora, uči nas o povijesti naroda i o društvenim kretanjima – stoji u Mokosinom opisu Kukecovih fotografija Brača.

Aleksandar Dado Kukec preminuo je u prosincu prošle godine i jedno je od naistaknutijih imena hrvatske fotografije. Izložba u Bolu samo je mali hommage velikom umjetniku, čovjeku koji je bio iznimno vezan za otok Brač. U njegovu opusu nastalo je nekoliko tisuća fotografija Brača koje predstavljaju izniman dokumentarni, umjetnički i etnografski materijal. Kukec je objavio i dvije bračke fotomonografije – “Brač” (1967.) i “Sjećanje za budućnost” (2004.).

Izložba ostaje otvorena do 3. srpnja, a možete je pogledati danas od 20 do 22 sata. Do kraja lipnja izložba se može pogledati u radnom vremenu Galerije od 9 – 15 sati (utorak-subota), dok će u srpnju biti otvorena od 09:00 – 14:00 te od 17:00 – 22:00 svakog dana osim ponedjeljka.

K.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.