1 min. čitanja

FOTO Jeste li znali da Dalmacija ima svoj “Kineski zid”?

FOTO Jeste li znali da Dalmacija ima svoj “Kineski zid”?
Foto: Youtube / TZ Grebaštica / Screenshot

GREBAŠTICA – Hrvatski “Kineski zid” zgleda prilično atraktivno, a datira još s kraja 15. stoljeća. Podsjetit ćemo s kojih ga to mjesta najbolje možete dobro istražiti.

Stiže ljeto a s njim i naša želja da negdje pobjegnemo ili možda pak istražimo ljepote naše divne zemlje. U okolici Šibenika na primjer, svakako valja posjetiti jednu nesvakidašnju atrakciju, “Kineski” zid na našoj obali za koji mnogi još uvijek nisu čuli, piše Super1.

Obrambeni bedem na koji se misli nazivom Kineski zid, sagrađen je na poluotoku Oštrica 1497. godine; zidine se prostiru s jedne strane poluotoka na drugu, te su od 6 do 9 metara visoke, odnosno 60 do 80 centimetara široke. Nakon što je opasnost od Turaka nestala, stanovnici Grebaštice koristili su zidine kao sklonište od gusarskih napada britanskih brodova, a svoju funkciju je čitava fortifikacija izgubila kroz prvu polovinu 19. stoljeća.

Danas se obrambeni bedem smatra simbolom mjesta Grebaštica, a poluotok Oštrica je, osim po fortifikaciji, također poznat i po muflonima, koji tamo borave. Trebate li dodatnog nagovaranja za posjet, u nastavku ostavljamo divne fotografije oduševljenih posjetitelja ove zanimljive hrvatske atrakcije.

https://www.instagram.com/p/CcpjI8vsZ-I/?utm_source=ig_embed&ig_rid=8be72a81-dcb9-47dc-b94b-15e52e6c69b5

Z.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Brodarica, Žaborić, Grebaštica
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2022 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.