1 min. čitanja

FOTO Advent s humanitarnom notom na Lastovu

LASTOVO – Advent na Lastovu, našem najjužnijem naseljenom otoku, ove godine je posebniji nego ikad. Adventska kućica po prvi puta krasi centar Lastova, a njezino otvorenje je bilo 16. prosinca te će biti otvorena do 29. prosinca. Tijekom adventa subotama se također održavaju kateheze za odrasle u župnoj crkvi, a svako jutro su mise zornice. Ove godine obnovit će se i tradicija kolendavanja prilikom čega će crkveni zbor „Petrovo uho“ posjetiti starije i nemoćne. Božićna tombola, fritule, radionice izrade božićnih ukrasa, filmske projekcije i koncerti samo su neki od prigodnih događanja.

Advent je organizirala Turistička zajednica u suradnji sa udrugom Liga protiv raka Korčula – Pelješac – Lastovo – Mljet uz podršku OŠ „Braća Glumac“ i DV „Lastavica“, Javne ustanove „Park prirode Lastovsko otočje“, Općine Lastovo, crkvenog zbora „Petrovo uho“, udruge La!Uvo!, udruge Kino Mediteran, udruge Dobre Dobričević te ženske klape Ladesta. Za nagrade za različita natjecanja koja će se odvijati tokom Adventa pobrinuli su se mnogi lastovski ugostitelji i obrtnici. Svi sudjeluju volonterski pa je tako kućicu sastavio Kristo Lešić uz pomoć djelatnika Parka prirode Lastovsko otočje i DVD-a Lastovo.

Advent je humanitarnog karaktera, sav prihod namijenjen je Udruzi Liga protiv raka Korčula – Pelješac – Lastovo – Mljet koja već godinama djeluje na otoku Lastovu. Samo prošle godine se pregledalo više od polovine stanovništva otoka, koji za ovakve preglede više ne moraju odlaziti u Split, Vela Luku ili Dubrovnik.

U sklopu Adventa, djelatnici Javne ustanove su organizirali radionicu sa mališanima iz dječjeg vrtića „Lastavica“ te sa prvim razredom Osnovne škole „Braća Glumac“. Djeca su imala prilike izrađivati božićna drvca te razne ukrase. Božićne ukrase su radili od šišarki, grančica te vune. Također su djeca imala prilike raditi sa domaćim keksima, ukrašavati ih te bojati.

U kućici se mogu naći prkle (fritule), kobasice, palačinke te kuhano vino. Advent, osim što je humanitarnog karaktera, okupio je lokalno stanovništvo te je svatko dao svoj doprinos.

Sponzorirani sadržaj

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.