1 min. čitanja

Flego pozvao EU da više pažnje posveti zaštiti Jadranskog mora

Flego pozvao EU da više pažnje posveti zaštiti Jadranskog mora
Foto: Twitter

Hrvatski europarlamentarac Valter Flego pozvao je u srijedu Europsku komisiju da se što prije i ozbiljnije pozabavi problemom zaštite Jadranskoga mora jer, istaknuo je, taj gorući problem nije dovoljno u fokusu.

– Kada se raspravlja o bioraznolikosti uglavnom se spominju tlo, šume, zrak, a o moru se u tom kontekstu gotovo niti ne govori – upozorio je u srijedu na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu hrvatski eurozastupnik Valter Flego (IDS/Renew).

Uz zrak i zemlju, za nas koji živimo na Mediteranu, tu je svakako ključno i more, a imam dojam da smo na to more manje koncentrirani, istaknuo je Flego u raspravi o ambicijama EU-a u pogledu zaštite bioraznolikosti.

Hrvatski je europarlamentarac stoga poručio europskom povjereniku za okoliš, oceane i ribarstvo Virginijusu Sinkevičiusu da se EU mora više i ozbiljnije pozabaviti pitanjem bioraznolikosti u Jadranskom moru.

Posebno bi to pitanje trebalo biti u fokusu na predstojećem summitu COP 15, odnosno UN-ovoj konferenciji o bioraznolikosti koja se održava krajem godine u Kanadi.

Vidimo da se mijenja bioraznolikost u moru, posebice u Jadranskom, te se zbog zagrijavanja mora pojavljuju nove vrste riba, kojima naše more ne bi trebalo biti dom, i to je opasno, istaknuo je Flego.

Pitanje zaštite mora u fokusu je u Strasbourgu dan nakon što je su u blizini plaže u Stobreču isplivale veće količine uginulih riba (cipala). Pretpostavlja se da je do pomora došlo zbog povišene temperature mora i nedostatka kisika.

Komisijin povjerenik složio se s Flegom i najavio da će oceani i mora ove godine biti što više ugurani u dokumente s COP-a 15.

Velik je pritisak klimatskih promjena na naše oceane, a bez apsorpcije CO2 koje nam daju oceani i more nećemo se moći boriti protiv klimatskih promjena. Zato moramo bolje štititi morske resurse, poručio je Sinkevičius.

Istaknuo je da znamo datum i mjesto COP-a 15 te da za ostvarenje ambicioznih ciljeva moramo biti ujedinjeni, prenosi HRT.

Z.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.