4 min. čitanja

Filipinski pomorac: „Preživjeli su mi sve ispričali“

Filipinski pomorac: „Preživjeli su mi sve ispričali“
Foto: Član posade broda Piet / Morski HR

Pomorac iz Manile (podaci poznati redakciji) s broda „Piet“ koji nam je u nedjelju ustupio snimku spašavanja prvih preživjelih kolega s potonulog Bourbon Rhodea, uspio nam je ispričati šokantnu ispovijest za koju tvrdi da su mu nakon spašavanja, ispričali preživjeli brodolomci. Poslao nam je i fotografije spašavanja, a ispričao je i do sad nepoznat podatak o pronalasku druge splavi koja je bila prazna.

– Gospodine, molim vas, iskoristite moje podatke kako bi pomogli da se razumije ova tragedija – započeo je priču filipinski pomorac s broda “MV Piet” s kojim smo jutros ponovno razgovarali.

– Posada zrakoplova Falcon ugledala je splav s preživjelima i poslali su nam koordinate, te smo u skladu s tim postupili i pronašli ih. Drugog dana potrage moji kolege su pronašli i tijelo koje pripada južnoafričkom članu posade Bourbon Rhode-a i predali smo ga Francuskoj ratnoj mornarici – ispričao nam je sugovornik i poslao snimke pronalaska, no snimke su potresne i iz razumljivih razloga ih nećemo objavljivati.

“Jedanaest ih je bilo u i oko splavi, a onda ih poklopio val”

Foto: Screenshot / Morski HR

Jesu li vam preživjeli ispričali što se dogodilo i jesu li vidjeli kapetana?

– Ispričali su da nisu vidjeli kapetana nakon što im je naredio da napuste brod, jer se ubrzo brod prevrnuo. Jedan od njih mi je ispričao da ih je u splav ušlo sedam, trojica su bila na brodu, a četvorica su se držala za konop oko splavi. Tad ih je ponovno pogodio snažan udar vjetra i val, te ponovno prevrnuo splav. Trojica su se uspjela popeti, no ostali su odmah nestali među valovima – prepričava nam Filipinac.

Jesu li vidjeli lansiranja drugih splavi?

– Ispričali su da su oni lansirali jednu splav, a druge nisu mogli vidjeti, jer su bili veliki valovi, puhao je jak vjetar i bilo je mutno, slaba vidljivost. Jedan od trojice se uhvatio za konop splava dok je bio pod morem.

“Pronađena druga, prazna splav”

– Kad smo pronašli preživjele, još je jedna splav pronađena, ali bez ikoga u njoj. Sve što znam je da se radi o tankeru koji ju je pronašao. Ne znam koliko smo bili udaljeni od njih u tom trenutku, niti od mjesta potonuća, jer sam bio na palubi – kaže nam.

Do sad nigdje nije objavljeno da je pronađena druga, prazna splav. Odakle vam ta informacija i koliko je pouzdana?

– Čuo sam je od mojih časnika koji su o tome informirani s drugog broda. Zato što su naš i taj drugi brod plovili u pravcu splavi i odjednom smo pronašli prsluk za spašavanje. Tada je taj drugi brod stigao do splavi (koju su pronašli praznu) – ispričao nam je svoje svjedočanstvo ovaj Filipinac.

Na prvih pet fotografija se vidi splav sa spašenim brodolomcima u trenutku prije nego li ih je spasila posada broda “Piet”. Fotografije dvoje ukrajinskih i jednog ruskog pomorca pokazuju vidno iscrpljena, ali sretna lica s vidljivim ozljedama kože. Fotografije lica smo zamutili zbog digniteta brodolomaca, ali i njihovih kolega, koji su ih spasili.

Foto: Član posade broda Piet / Morski HR
Foto: Član posade broda Piet / Morski HR
Foto: Član posade broda Piet / Morski HR
Foto: Član posade broda Piet / Morski HR
Foto: Član posade broda Piet / Morski HR
Foto: Član posade broda Piet / Morski HR
Foto: Član posade broda Piet / Morski HR
Foto: Član posade broda Piet / Morski HR

S ovim informacijama najprije smo upoznali obitelj našeg kapetana Dina Miškića i prijatelje koji od početka tragaju za informacijama o tome gdje su preostale splavi sa sedmoricom nestalih u Atlantskom oceanu. Dosadašnje izjave preživjelih u javnost su izišle nakon što su ih prethodno dali svojoj kompaniji i osiguravajućem društvu i ponešto se razlikuju od ove koju nam prenosi čovjek koji tvrdi da su mu priču ispričali ljudi koje je pak spasila posada njegovog broda. Teško je nagađati zašto je tako.

Unatoč svemu navedenom, potvrđeno je i ovaj put da za barem dvije splavi i sedam članova posade, uključujući kapetana Dina Miškića još uvijek nema ni traga. Obitelj, prijatelji, a i svi koji prate ovu dramu već 18 dana nadaju se jednome – da je to samo zato jer ih još uvijek nismo uočili u golemim prostranstvima Atlantskog oceana. Zbog toga su uvjereni da potragu treba nastaviti, jer u splavi se može preživjeti barem 30 dana!

Jurica Gašpar

PROČITAJTE JOŠ:

Pojavio se video spašavanja dvojice Ukrajinaca i Rusa, uskoro stižu nove satelitske snimke u potrazi za ostalima
OBJAVLJENO PRVO SVJEDOČANSTVO “Kapetana Dina sam vidio zadnji put prije evakuacije”
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.