1 min. čitanja

Fenomenalan dokumentarac otkriva kako je Vis izgledao i živio prije 35 godina!

Fenomenalan dokumentarac otkriva kako je Vis izgledao i živio prije 35 godina!
Foto: Screenshot/YouTube

Radnja je smještena na kraj 80-ih godina prošlog stoljeća, točnije u 1989. godinu, u vrijeme dok je Vis još uvijek bio "vojni otok" zatvoren za strance i svijet za sebe.

A Vis je i danas dijelom svijet za sebe i jedan od mnogima najljepših ili barem najposebnijih otoka hrvatskog Jadrana.

Nastanjen je Vis još od prapovijesti, no sve do kraja 80-ih godina prošlog stoljeća služio je kao vojna baza i bio je potpuno zatvoren za strance. Zbog toga se i turizam počeo razvijati kasnije nego na ostatku Jadrana što ponovno pridonosi njegovoj posebnosti. Prozor u to prošlo vrijeme otvara dokumentarac VIS Izlazak Afrodite koji možete pogledati na YouTube-u.

Dokumentarac su 1989. godine snimali novinari Televizije Novi Sad, a ni njega nije zaobišla teška prašina minulih vremena. Ali nekad se stvari naprosto vrate što je bio slučaj ovog dokumentarca kojemu je bilo suđeno izaći na svjetlo dana nekih novih vremena. Objavu i javno dijeljenje omogućio je Laslo Toth, sin redatelja filma i time razveselio mnoge.

Film traje pola sata, zaviruje u prošlost Visa i Komiže, o životu na otoku govore njegovi stanovnici. Pretresaju se svakodnevne životne teme, "vječne" teme poput odumiranja otoka i iseljavanja, a ima i vizionarskih riječi o "održivom razvoju" koji tada još nije bio poznat u javnom diskursu.

Metafora otvaranja otoka prikazana je u kipu Afrodite, jednoj od najvećih arheoloških atrakcija otoka. Uživajte u ovom jedinstvenom dokumentarcu.

J.T.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.