3 min. čitanja

Fažana stavlja najatraktivniju parcelu na prodaju – Početna cijena dva milijuna eura!

Fažana stavlja najatraktivniju parcelu na prodaju – Početna cijena dva milijuna eura!
Foto: Wikimedia

FAŽANA – Za kupovinom velike parcele na fažanskoj rivi, na kojoj se može izgraditi hotel sa 150 ležaja, vlada veliki interes. Među potencijalnim investitorima su i Milan Popović, te Aleksandar Džombić. Dio Fažanaca, posebno stanovnici susjednog kvarta, protive se visini i volumenu hotela. Fažanski načelnik Korać odgovara: Pa ne može hotel imati samo jedan kat!

Općina Fažana sprema se staviti na prodaju jednu od najatraktivnijih parcela na fažanskoj rivijeri. Radi se o parceli 1206/100 veličine oko 5.300 četvornih metara čija se cijena procjenjuje na dva milijuna eura. Parcela se nalazi na kraju rive i udaljena je od mora točno sto metara. Početna cijena mogla bi biti 350 eura za četvorni metar.

– Ta parcela uskoro ide na prodaju. Na njoj je još 2006. godine prostorno-planski predviđena gradnja hotela T1. Međutim, sve do zadnjih izmjena nije bio određen kapacitet tog hotela. Mi smo sada definirali da hotel može imati 150 ležaja i visinu do 15 metara – objasnio je fažanski načelnik Radomir Korać za Istra24.

Dio Fažanaca protivio se uvrštenju hotela u prostorni plan, posebno nakon povećanja izgrađenosti na obližnjim parcelama bivše Tvornice stakla i Badela, također na Rivi, udaljenih tek stotinjak metara.

Prilkom javne rasprave oko spomenutih izmjena plana, vrlo argumentiranu primjedbu dala je Dora Komparić, donedavno na prostorno-planskim funkcijama zaposlena u Gradu Vodnjanu, a danas u Županiji.

U raspravi je ukazala da je apart hotel s 150 ležaja u velikom nesrazmjeru s okolnim krajobrazom.

– Postojeća struktura tog dijela naselja sastavljena je mahom od obiteljskih kuća, etažnosti P+1. Predložene dimenzije gotovo dvostruko premašuju okolne građevine, čime narušavaju postojeću strukturu. Kapacitet hotela od 150 ležajeva premašuje kapacitete ukupnog broja stanovnika kvarta, i to usred ljetne sezone – objasnila je Komparić.

Predložila je da se na spomenutoj parceli dozvoli mogućnost nastavka gradnje obiteljskih ili višeobiteljskih kuća, bilo slobodnostojećih ili interpoliranih.

– Podsjećam da se radi o nekretnini u vlasništvu Općine Fažana. Dakle, ne postoje nikakve obveze prema privatnim investitorima niti dužnost osiguravanja iskoristivosti investicije. Vizionarski bi bilo predvidjeti iskorištavanje predmetne nekretnine za razne programe poticanja stanovanja i sličnih strateških programa naseljavanja mlade, visoko obrazovane populacije koja bi kao najpropulzivniji dio stanovništva utjecala na budući razvoj Općine – izjavila je Komparić i zatražila zadržavanje dotadašnje prostorno-planske oznake (neizgrađeni uređeni dio građevinskog područja), te odredbe o maksimalnoj visini do vijenca od 10 metara.

– Kakve to veze ima – pita Korać. Pa ne može hotel biti prizemnica ili katnica. Ovo će biti P plus 3 i to je u skladu s okolnim građevinama. Recimo, to je manje od crkvenog tornja – naglašava Korać, te napominje da su neki investitori tražili 300 ležaja za hotel na toj lokaciji i bili odbijeni.

Među zainteresiranim je i Aleksandar Džombić, investitor koji u veliki projekt na fažanskoj rivi želi uložiti milijardu kuna.

– Točno je da smo zainteresirani jer želimo produžiti posezonu, kad je Fažana mrtva. Teško je zadržati kvalitetne radnike koji sada rade po pola godine. Stoga bi nam odgovarao hotel za sportski ili zdravstveni turizam. Mi smo rekli načelniku da nas zanima koncesija za dva nogometna igrališta, izjavio Džombić tijekom nedavnog razgovora za Istra24.

Njegov brat Nebojša imao je tijekom javne rasprave više primjedbi vezano sa ovu parcelu. Nebojša Džombić tražio je da se u apart hotelu dozvoli i mogućnost “organiziranog stanovanja” te da se značajno poveća koeficijent izgrađenosti i koeficijent iskoristivosti. Općina je djelomično usvojila njegove primjedbe.

Kada se realiziraju ove investicije Fažana će na rivi imati dva nova hotela s ukupno 350 ležaja, te 120 novih stanova i poslovnih prostora.

Z.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2022 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.