2 min. čitanja

EU kroz krizno razdoblje: Od zajedničke nabave cjepiva do zajedničke nabave plina

EU kroz krizno razdoblje: Od zajedničke nabave cjepiva do zajedničke nabave plina
Foto: LNG Hrvatska

Jednako kako je zajednički nabavljala cjepiva protiv COVID-19, EU će tako sad zajednički nabavljati plin.

Cilj je nabaviti što više plina, ukapljenog (LNG) ili prirodnog plina, iz alternativnih plinovodnih opcija, a ne iz Rusije, uoči sljedeće sezone grijanja. I to po što povoljnijoj cijeni, zbog čega se predlaže zajednička nabava, piše Večernji list.

Kako bi se postupno smanjila ovisnost Europe o plinu iz Rusije, Europska komisija predložila je danas da EU krene u zajedničku nabavu plina, po uzoru na zajedničku nabavu cjepiva protiv COVID-19. Cilj je nabaviti što više ukapljenog (LNG) ili prirodnog plina iz alternativnih plinovodnih opcija, a ne iz Rusije, uoči sljedeće sezone grijanja. I to po što povoljnijoj cijeni, zbog čega se predlaže zajednička nabava.

Photo: Youtube/Screenshot

U upravo objavljenoj komunikaciji Europske komisije stoji da je Europska unija snažnija kad djeluje zajednički. EU bi svakako trebala zajednički djelovati kako bi iskoristila tržišnu snagu kroz dogovorena partnerstva s dobavljačima. Komisija je spremna stvoriti Task Force (posebnu radnu skupinu) za zajedničku nabavu plina na razini EU. Udruživanjem potražnje Task Force će olakšati i ojačati međunarodni doseg Europske unije prema dobavljačima LNG-a i plina, s ciljem osiguranja povoljnih cijena za uvoz LNG-a i plina uoči sljedeće zime. Stoga će Task Force pripremiti teren za energetska partnerstva s ključnim dobavljačima LNG-a, plina i vodika na Sredozemlju, s našim partnerima u Africi, ali također na Bliskom istoku i u SAD-u.

Šefovi država i vlada 27 članica Europske unije o tome će raspravljati i, očekuje se, podržati Komisijin pristup na sastanku Europskog vijeća, koji počinje sutra u Bruxellesu. Na tom će summitu EU kao poseban gost sudjelovati i američki predsjednik Joe Biden, koji stiže danas u Bruxelles, gdje sutra prijepodne sudjeluje i na summitu šefova država i vlada NATO-a.  Hrvatsku na summitu NATO-a predstavlja predsjednik Republike Zoran Milanović, a na Europskom vijeću premijer Andrej Plenković. Europska komisija danas je raspravljala i o mjerama zaštite sigurnosti opskrbe hranom u Europi.

Z.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.