5 min. čitanja

EKSKLUZIVNO Splitski gradonačelnik nakon naših napisa zbog muljanja koncesionara poništio dio natječaja na pomorskom dobru!

EKSKLUZIVNO Splitski gradonačelnik nakon naših napisa zbog muljanja koncesionara poništio dio natječaja na pomorskom dobru!
Foto: Čitatelji / Morski HR

SLATINE - Nakon što je Morski HR pisao o kontejnerskom objektu na plaži u Slatinama na otoku Čiovu, za kojeg sumještani sumnjaju da tamo sada uopće i stoji legalno, javio nam se vlasnik objekta, Marino Andrijolić da sve demantira, no nakon toga iz Grada Splita su demantirali njega i prema najnovijim informacijama poništili natječaj i neće raspisivati novi za ovaj, ali i drugi objekt kojim upravlja. I ne samo njemu, nego i još jednome "poduzetniku" o kojem je pisao Morski HR, ali i nekoliko drugih na području Slatina vezanih za navedenu pravnu osobu na području kojim upravlja Grad Split.

Neslužbeno, od vrlo pouzdanog izvora iz Grada Splita doznajemo da je razlog muljanje s prijavama na natječaj, odnosno nepodnošenje istinitih podataka prilikom prijave, a u nastavku objavljujemo i dokument Zaključka poništenja dijela Javnog natječaja za dodjelu dozvola na pomorskom dobru.

Došao do privatnog broja novinara, dosađivao i prijetio tužbom u 23.00 navečer

Iako postoji institut argumentiranog demantiranja navoda za bilo koga na službene i javno objavljene adrese i brojeve telefona u impressumu portala za svakoga tko smatra da su netočni, Andrijolić je bio toliko ljut da se poslužio vezama kako bi doznao privatni broj telefona glavnog urednika Morskog HR i u 23.00 navečer mu krenuo slati poruke, nazivajući pritom sumještane bagrom, a nama najavljujući tužbe.

Na poziv da iznese argumentaciju za svoje tvrdnje, nastavio je s demantiranjem svojih susjeda i sljedećeg dana, gdje, osim što tvrdi da ništa od onog što kažu nije istina, između ostalog dodaje da mu "kiosk još nikad nije bio u radu", da na javnu plažu nisu dolazili neoznačeni kamioni već "kooperantska firma po nalogu Grada Splita, da se napravi infrastruktura za lokaciju na kojoj je već plaćeno koncesijsko odobrenje". Za ništa od ovoga nam, doduše, nije ponudio dokaze.

Piše još i da Morski HR objavljuje neprovjerene informacije, lažno optužuje da su nas za to platili, te poslao snimku ekrana s portala Geoportal, gdje se vidi njegov objekt.

Poslao je i kopiju koncesijskog odobrenja. No, problem je u tome što mu je koncesija istekla krajem prosinca 2023. godine, objekt pet mjeseci nije uklonio s pomorskog dobra, a sada smo u 2024. godini, te dozvole za rad i boravak na pomorskom dobru više nema.

Iz Grada Splita su nam demantirali da su slali kamione kako bi koncesionaru dovodili struju, a neslužbeno doznajemo i ne samo da mu je poništen natječaj za ovaj objekt, nego i za drugi koji su završili u medijskom prostoru, u ili pokraj pomorskog dobra i novi natječaji neće biti raspisani.

- Poslao je tipski projekt koji ne odgovara kontejneru na terenu, išao je prevariti Grad Split. To nisu papiri onog modula koji su postavljeni poslije na pomorskom dobru - poručeno nam je iz Grada.

- Vi kao odbijate razumit da nije da dozvolu ja neman, nego nisu ni izdane za ovu godinu i kroz par dana će se razjasniti je li ja ostajem ili idem i sve je transparentno u ovom trenutku. I da u ovom trenutku ništa nije NELEGALNO, kako vi pišete - uporan je Marino, pitajući se i po kojem zakonu na ugostiteljskom objektu mora imati jasno ispisane podatke o vlasniku i pravnom subjektu objekta, kao i podatke o koncesiji na koncesijskom području, što također nema.

Inače, to je dužan prema članku 10. Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti, a jedna od obveza koncesionara na pomorskom dobru u Splitsko-dalmatinskoj županiji je postavljanje informativne ploče koje je definiramo Pravilnikom o gospodarskom korištenju, korištenju ili gradnji građevina i posebnoj upotrebi pomorskog dobra na području Splitsko-dalmatinske županije («Službeni glasnik Splitsko-dalmatinske županije», broj 110/17).

Neće raditi ni "poduzetnik" koji je bagerima razvalio plažu Kava

Među poništenim lokacijama, nalazi se i ona kod Kave radi radova koje se rade u zaštićenom pojasu, o čemu smo pisali 13. svibnja ove godine.

0:00
/0:29

Podsjetimo, za ovaj pak objekt nam se javio izvođač radova, no rekao je kako on ništa ne zna i proslijedio nas na investitora. Investitor je potom optužbe građana za devastaciju zaštićenog područja odbacio uz tvrdnju da oni rade na privatnoj parceli koja ima uvjete za ugostiteljske objekte, tipa beach bar. Osim tog, kaže, kako se ovdje samo sređuje i čisti te kako baš ništa ne rade na samoj plaži.

Siguran je da dozvole postoje, ali nije nam znao točno reći koje pa nas je prebacio na svoj poslovnog suradnika i savjetnika. Nakon što smo i njemu postavili isto pitanje o devastaciji, dobili smo i gotovo jednak odgovor.

- Ovdje nema nikakvih građevinskih radova koji zahtijevaju građevinsku dozvolu, uglavnom se radi o zidićima, čistimo i sređujemo. Radi se o uređenju terena, postavljanju potpornih zidova, provlačenju kablova, no nikakvim građevinskim radovima, a ujedno tu postoji jedan objekt koji uz koncesijsko odobrenje posluje na pomorskom dobru - izjavio je savjetnik investitora koji dakle devastaciju također u potpunosti negira.

Građani, prijavljujte!

Mnogi su nas do sad, pa i ovi iz gornjeg teksta pitali: "Zašto mi, a ne onaj neki drugi?" ili "Hoćete li pisati o stotine drugih kao i o meni?", pa evo i odgovora: "Zato jer ste došli na red i javni interes za javni prostor zahtjeva odgovore na pitanja koja tražimo jer je to naš posao" i "Apsolutno da, jer nema tog novca kojim možete kupiti našu šutnju". Zato građane želimo savjetovati i poticati da PRIJAVLJUJU sve one koji na bilo koji način devastiraju pomorsko dobro, zagađuju, besplatno ga koriste ili pak na bilo koji način zloupotrebljavaju.

Jurica Gašpar

PROČITAJTE JOŠ:

NAKARADA NA ČIOVU: “Bageri kopaju plažu u Slatinama, da bi doveli struju do ove pečenjare?”
Iz Slatina na otoku Čiovu dolaze nam ove fotografije. Čitatelj kaže da je prije nekoliko mjeseci nasred plaže netko postavio, ovaj drvom obloženi kontejner. - Osim što se radi o vjerojatno najružnijoj kućici, ona zauzima 50% plaže. Nalazi se na 1 km od centra mjesta, a postavljena je
BAGERI NA ČIOVU - DEVASTACIJA ILI “UREĐENJE”? Građani: “Uništavaju zaštićeni pojas!” - Investitor: “Nema devastacije!”
Lokacija radova je plaža Kava, a uznemireni su nam građani poslali i video u kojem se kažu jasno vidi kopanje bagerom u zaštićenom pojasu. I ne samo što je pojas zaštićen, nastavljaju, već se bagerom raskopava na dijelu koji nije područje prostornog plana grada Splita. U prijevodu kažu kako je
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.