4 min. čitanja

BAGERI NA ČIOVU - DEVASTACIJA ILI "UREĐENJE"? Građani: "Uništavaju zaštićeni pojas!" - Investitor: "Nema devastacije!"

BAGERI NA ČIOVU - DEVASTACIJA ILI "UREĐENJE"? Građani: "Uništavaju zaštićeni pojas!" - Investitor: "Nema devastacije!"
Foto: Čitatelj

Lokacija radova je plaža Kava, a uznemireni su nam građani poslali i video u kojem se kažu jasno vidi kopanje bagerom u zaštićenom pojasu.

I ne samo što je pojas zaštićen, nastavljaju, već se bagerom raskopava na dijelu koji nije područje prostornog plana grada Splita. U prijevodu kažu kako je ovo samo nastavak divlje gradnje koja se na ovom području odvija već godinama i to na zelenoj površini gdje slične gradnje ne bi smjelo ni biti.

0:00
/0:29

Posebno ih, kažu, smeta devastacija područja koje se proteže od punte Supetra pa do plaže Kava.

- Svi vijećnici, nevezano o političkoj pripadnosti imaju nultu toleranciju na devastaciju obale, pomorskog dobra i bilo kakvih ilegalnih građevinskih radova - rekao nam je predsjednik MO Slatine Mislav Domić kojem su se građani i obratili s pritužbama.

Građani su pisali MO, nakon čega je pisano građevinskoj inspekciji od koje za sada samo službeni automatski odgovori. Iz razgovora s građanima saznali smo i kako građevinska inspekcija na ovom području i nije čest gost, tj. jedva da se i pojavi. U njihovom odsustvu, tvrde dalje, na cijelom ovom području Čiova već godinama niču montažne kućice bez pravne osnove, mulovi na pomorskom dobru, kućice i beach barovi praktički u samom moru.

Žestoki radovi

U videu koji su građani snimili vidi se da je sve raskopano i dobiva se dojam zaista "žestokih" radova. No, kakao svaka priča ima dvije strane jedino je logično bilo pokušati doći do te druge strane.

Odgovor smo pokušali dobiti od građevinske inspekcije ili izvođača samih radova. Građevinska inspekcija zatražila je detaljnije informacije i do zaključenja teksta nije se do kraja očitovala o slučaju.

Izvođač radova se doduše javio, no rekao je kako on ništa ne zna i proslijedio nas na investitora. Investitor je potom optužbe građana za devastaciju zaštićenog područja odbacio uz tvrdnju da oni rade na privatnoj parceli koja ima uvjete za ugostiteljske objekte, tipa beach bar. Osim tog, kaže, kako se ovdje samo sređuje i čisti te kako baš ništa ne rade na samoj plaži.

Siguran je da dozvole postoje, ali nije nam znao točno reći koje pa nas je prebacio na svoj poslovnog suradnika i savjetnika. Nakon što smo i njemu postavili isto pitanje o devastaciji, dobili smo i gotovo jednak odgovor.

- Ovdje nema nikakvih građevinskih radova koji zahtijevaju građevinsku dozvolu, uglavnom se radi o zidićima, čistimo i sređujemo. Radi se o uređenju terena, postavljanju potpornih zidova, provlačenju kablova, no nikakvim građevinskim radovima, a ujedno tu postoji jedan objekt koji uz koncesijsko odobrenje posluje na pomorskom dobru - izjavio je savjetnik investitora koji dakle devastaciju također u potpunosti negira.

Ploča gradilišta

Bez obzira koja je strana ovdje u pravu, još je jedna stvar u cijeloj priči dosta bitna - ploča koja označava gradilište i na kojoj piše što se događa sa zahvatom u prostoru. Jer ovo je svakako nekakav zahvat u prostoru.

Prema zakonu o gradnji, baš svako gradilište, pa makar nešto i "preuređivao", mora imati ploču kojom se označava gradilište, a prema Pravilniku o sadržaju i izgledu ploče kojom se označava gradilište, članak 2 to točno propisuje:

Odredbe Pravilnika odnose se na: građenje nove građevine, rekonstrukciju postojeće građevine, uklanjanje postojeće građevine ili njezinog dijela na temelju projekta uklanjanja, građenje ili izvođenje radova koji se izvode na temelju glavnog /tipskog projekta te na održavanje postojeće građevine kada je potrebna provedba stručnog nadzora i prijava početka građenja.

Ploču je obvezan postaviti izvođač odnosno glavni izvođač najkasnije na dan početka građenja.

U slučaju da je izvođač/glavni izvođač napustio gradilište ili je došlo do prekida građenja, a gradilište je ostalo neoznačeno, obveza je investitora postaviti ploču u skladu s ovim Pravilnikom.

Drugim riječima ako nemate ovu ploču vi ste u prekršaju. Do zaključenja teksta nismo od investitora uspjeli dobiti nedvojbenu potvrdu postoji li takva tabla ovdje ili ne, odnosno jesu li radovi legalni.

J.T.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.