3 min. čitanja

Dubrovačko-neretvanska županija dobila Katastar/Atlas turističkih atrakcija

Dubrovačko-neretvanska županija dobila Katastar/Atlas turističkih atrakcija
Foto: DNŽ

DUBROVNIK – Dubrovačko-neretvanska županija bogatija je za novi Katastar/Atlas turističkih atrakcija, koji je u sklopu projekta ‘Ruralna poučna, kulturno-etnografska turistička atrakcija’ izradio Odjel za ekonomiju i poslovnu ekonomiju Sveučilišta u Dubrovniku.

Atlas turističkih atrakcija predstavljen je na online sastanku koji je organizirala Regionalna agencija DUNEA, jedna od 12 partnera projekta koji za cilj ima stvaranje integrirane kulturno-turističke destinacije koja uključuje pojedina ruralna i udaljena područja županije, povezana u jedinstveni turistički proizvod pod nazivom ‘Putevima prošlosti’.

Katastar/Atlas turističkih atrakcija je informacijsko-grafički dokument i obuhvaća tri područja, otoke Mljet i Korčulu te Dubrovačko primorje, a predstavila ga je profesorica Ivana Pavlić, jedna od 14 stručnjaka koji su radili na izradi 750 stranica ovog vrijednog dokumenta koji je umrežio kulturnu i turističku ponudu svih klastera u jedinstven i kvalitetan kulturni turistički proizvod.

– Ključna područja u kojima je trebalo djelovati je označavanje te interpretiranje prirodnih i kulturnih lokaliteta, njihovo tematiziranje i povezivanje itinerarima. Stoga je prije svega bilo nužno provesti istraživanje postojećeg stanja ovih prostora, provesti istraživanja tri skupine dionika (putnika, stanovnika i kreatora ponude), analizirati razvoj turizma te procijeniti njegove ekonomske, sociološke utjecaje te utjecaje na destinaciju – pojasnila je Pavlić.

Na osnovu toga predložen je generički model upravljanja integriranom turističkom destinacijom i formirale su se polazišne osnove tematskih ruta.
‘To je prvenstveno obuhvatilo detaljnu inventarizaciju kulturne, ali i prirodne turističke osnove, istraživanje razine zadovoljstva turističke potražnje, analizu stavova lokalnog stanovništva, analizu institucija i dionika koji sudjeluju ili bi trebali sudjelovati u razvojnom procesu. Nakon prirodnih i društvenih resursa, ocijenila se atraktivnost potencijalnih budućih proizvoda, njihova konkurentnost te su se predložili prioritetni proizvodi na razini integrirane turističke destinacije’, poručila je Pavlić.

U dokumentu se predlažu staze koje se s obzirom na tematiku dijele u tri kategorije: Cultural treasures, Native routes i Unique nature. Ove rute povezuju tematski resurse i cjeline u jedinstvenu/integriranu turističku destinaciju, te na taj način ostvaruju cilj projekta, odnosno revitalizaciju zanemarenih prostornih potencijala. Predložene rute revitalizacije obuhvata su geografski i prostorno odijeljene morem, te ih je potrebno povezati logičnim pomorskim vezama, po mogućnosti uključujući već postojeće trajektne i brodske linije.

Bruno Bebić, zamjenik ravnateljice Regionalne agencije DUNEA, prezentirao je aktivnosti projekta koji je ušao u četvrtu godinu provedbe i pred samim je završetkom.

– Kroz ove godine rada rekonstruirana je i opremljena Zavičajna kuća Dubrovačkog primorja, obnovljene su dvije prostorije u ljetnikovcu Stay te je uspostavljen laboratorij za konzervatorsko-restauratorska istraživanja. Također, provedene su edukacije promotora i vodiča, kao i istraživanje o životu Grada Korčule o čemu su tiskane i dvije knjige. Kao prva odrađena aktivnost izdvaja se uređenje tematskih staza Babinog polja i Austrijskog puta na Mljetu. Postavljeni su i hot-spotovi na četiri lokacije diljem županije, obrt Depolo nabavio je stroj za pjeskarenje, a turistička agencija Dominium travel kreirala je nove turističke aranžmane za nove ruralne lokacije. Projekt je predstavljen i na turističkim sajmovima, a Regionalna agencija DUNEA uspostavila je sustav online kupnje ulaznica za objekte kulturne baštine s projektnog područja’, istaknuo je Bebić – istaknuo je Bebić.

U tijeku su i završni radovi rekonstrukcije i opremanja palače Ismaeli-Gabrielis gdje se smjestio Muzej Grada Korčule, a ubrzo će i novoizgrađeni muzej ‘Zlata i srebra Smokvice’ otvoriti svoja vrata.

Nositelj projekta je Dubrovačko-neretvanska županija, a administrativno ga vodi Regionalna agencija DUNEA s partnerima Sveučilištem u Dubrovniku, Turističkom zajednicom Dubrovačko-neretvanske županije, Hrvatskim restauratorskim zavodom-Dubrovnik, Općinama Smokvica, Mljet i Dubrovačko primorje, Gradom Korčulom, Korčulanskom razvojnom agencijom KORA, Obrtom za restauriranje namještaja Depolo i putničkom agencijom Dominium travel. Ukupni prihvatljivi troškovi iznose 32.645.708,48 kuna, od čega je bespovratna sredstva u iznosu od 27.748.345,48 kuna sufinancirala Europska Unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Više detalja doznajte OVDJE.

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.