2 min. čitanja

VELIKI OTOČKI PROJEKT Kreće katastarska izmjera zemljišta na Pagu

VELIKI OTOČKI PROJEKT Kreće katastarska izmjera zemljišta na Pagu
Foto: Boris Kačan

PAG – Gradsko vijeće grada Paga dalo je suglasnost za sklapanje Sporazuma Grada Paga s Državnom geodetskom upravom. Na sjednici je rečeno da se radi o iznimno važnom projektu za Grad Pag koji će se raditi kroz duže vremensko razdoblje.

Time će početi realizacija velikog i dugo očekivanog projekta katastarske izmjera zemljišta na području cijelog Grada Paga, od Miškovića do Šimuna. Gradonačelnik Grada Paga Ante Fabijanić je za Radio Pag o tome rekao:

– Radi se o velikom projektu koji je podijeljen u dvije faze. U prvoj fazi, koja će trajati oko dvije godine, radit će se katastarska izmjera građevinskih područja, a u drugoj fazi, koja će trajati oko sedam godina, radit će se katastarska izmjera poljoprivrednog zemljišta. Ovaj projekt je važan za stanovnike svih naselja na području Grada Paga, jer će se katastarski srediti njihovo zemljište, ali je važan i zbog toga što će se izmjerom odrediti granica pomorskog dobra, obalnog pojasa i odredit će se granice nerazvrstanih cesta.

Radi pokretanja postupka katastarske izmjere, Gradsko vijeće treba donijeti i odluku o izmjeni i dopuni proračuna. Vrijednost prve faze katastarske izmjere je 11 milijuna kuna. Od tog iznosa, 60 % osigurat će se iz državnog proračuna, a 40 % osigurat će Grad Pag, odnosno Grad Pag će biti posrednik pri sklapanju ugovora s vlasnicima zemljišta. Gradonačelnik Fabijanić je rekao kako će se, u skladu sa zakonom, pozvati građane na sudjelovanje u postupku.

Prema Zakonu o državnoj izmjeri i katastru nekretnina, te prema Pravilniku o katastarskoj izmjeri, katastarska izmjera je prikupljanje i obrada svih potrebnih podataka u svrhu osnivanja katastarskih čestica, evidentiranja zgrada, evidentiranja posebnih pravnih režima na zemljištu i načina uporabe zemljišta te izrade katastarskog operata katastra nekretnina.

Što treba znati?

Katastarska izmjera je izuzetno važan postupak za svakog posjednika ili posjednika i vlasnika zemljišta ili zgrade i svatko bi, ponajprije zbog zaštite svojih prava, morao sudjelovati u postupku. Cilj katastarske izmjere je dovođenje u red zemljišnih čestica, jasno određivanje međa između zemljišnih čestica i izrada katastarskog operata. Sudjelovanje vlasnika zemljišta u postupku izmjere je važno, jer se katastarskom izmjerom potvrđuje postojeće pravo na zemljištu.

Vlasnici zemljišta i zgrada samo uključivanjem u postupak mogu štititi svoje pravo na zemljištu. Sudjelovanje u postupku katastarske izmjere ponajprije znači redovno praćenje javnih objava u svezi s tim postupkom, označavanje međa svojeg posjeda, provjeravanje katastarskog elaborata i, ako je potrebno, pravovremeno davanje prigovora.

Posebna pozornost potrebna je u postupku predočavanja elaborata. Nositelj prava posjeda u tom dijelu postupka potvrđuje da su mu podaci predočeni te potpisuje izjavu kojom potvrđuje da je suglasan s predočenim podacima u popisnom listu i izvodu iz katastarskog plana, s koordinatama katastarske čestice.

Predočeni popisni list iz katastarskog plana treba izuzetno pažljivo pregledati, a ako je potrebno, može se zatražiti savjet ovlaštenih geodeta.

Ne smije se zanemariti niti jedan dio postupka katastarske izmjere.

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.