2 min. čitanja

Drugi put nakon 329 godina izdana Coronellijeva zbirka karata istočnog Jadrana iz 1694.

Drugi put nakon 329 godina izdana Coronellijeva zbirka karata istočnog Jadrana iz 1694.
ZagrebuCoronellijeva karta iz Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu

Zbirka karata istočnog Jadrana iz 1694. mletačkog redovnika i kartografa Vincenza Maria Coronellija, temeljena na informacijama dobivenima od vojnih inženjera koji su gradili ili dograđivali utvrde u priobalju, ponovno je objavljena kao jedino drugo izdanje u 329 godina.

Coronellijevo djelo objavljeno je prvi put 1694. godine pod nazivom ''Mari, Golfi, Isole, Spiaggie, Porti, Citta, Fortezze ed altri Luoghi dell'Istria, Quarner, Dalmazia, Albania, Epiro e Livadia'' (Mora, zaljevi, otoci, obale, luke, gradovi, utvrde i druga mjesta u Istri, Kvarneru, Dalmaciji, Albaniji, Epiru i Livadiji) i daje detaljan uvid u naš dio Jadranske obale sve do Jonskog mora, javlja HRT.

Uz detaljne karte, Coronelli je crtao fortifikacije i gradove, prikazavši kako su današnja urbana središta izgledala krajem 17. stoljeća. Uz to, kartograf je skicirao i stanovnike čime nam pruža uvid u tadašnju modu pa čak i osobno naoružanje plemstva.

Coronellijev rad temeljio se na informacijama dobivenih od vojnih inženjera koji su bilježili, crtali i slali karte u Zadar u kojem je bilo sjedište generalnog providura za Dalmaciju i Albaniju ili izravno središnjoj upravi u Veneciji.

Autor je na svojim kartama Jadransko more nazivao Venecijanski zaljev, a crteže hrvatskog plemića i pučanina te Dalmatinca i Dalmatinke objavio je uz tekst o Kotoru i Perastu, čime je istaknuo tadašnji etnički identitet Boke kotorske.

Zemaljski i nebeski globusi

Coronelli je, među ostalim, izrađivao zemaljske i nebeske globuse, a jedan komplet napravio je i za francuskog kralja Luja XIV. Svaki od ta dva globusa bio je promjera 384 centimetara i težine oko dvije tone. Uz to, osnovao je i Akademiju Argonauta koja je, prema mišljenju stručnjaka, prvo geografsko društvo svijeta.

Zbirka karata objavljena je u suradnji s Arheološkim muzejem u Splitu koji ima originalno Coronellijevo izdanje iz 1694. godine.

Predgovor za ovaj povijesno, zemljopisno i nautički važan dokument, ponovno objavljen u izdanju Naklade Dominović, napisao je Josip Faričić s Odjela za geografiju Sveučilišta u Zadru, a recenzenti su bili donedavni voditelj knjižnice Arheološkog muzeja u Splitu Arsen Duplančić i Josip Belamarić s Instituta za povijest umjetnosti.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Karta svijeta kakvu poznajete je laž – Evo kako izgleda stvarnost na ravnoj plohi | | Morski HR
Britanski znanstvenik Mett Officea Neil Kaye, koji inače pročava klimatske podatke, izradio je vizualizaciju karte koja se izmjenjuje između Mercatorove projekcije i stvarnih projekcija područja
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.