3 min. čitanja

Dronovi, kamere, brodovi, helikopteri, zrakoplovi – Hrvatska nikad spremnija za požare

Dronovi, kamere, brodovi, helikopteri, zrakoplovi – Hrvatska nikad spremnija za požare
Foto: Darko Maretić

ZAGREB – Čini se da je katastrofalna požarna sezona dala lekciju iz koje smo nešto naučili. Ove godine Hrvatska nikad spremnija. Požare će gasiti 1116 profesionalnih i 5076 dobrovoljnih vatrogasaca, sezonci i pripadnici Hrvatske vojske. Novost je uređeno Situacijskog središta u Divuljama u kojem je ujedno Operativno vatrogasno zapovjedništvo čija je svrha jedinstveni zapovjedno informacijsko-komunikacijski sustav u kriznim situacijama.

Prethodnih godina u situacijama požarne ugroze najviše se dragocjenog vremena gubilo na koordinaciju snaga na terenu. Nadležnosti su se često preklapale, pa umjesto da se zajedničkim snagama spriječi požar u začetku, događalo se da sustav puca po šavovima i požari gase zajedno s civilima doslovno pred vratima kuća. Reklo bi se – “ne znaš ‘ko pije, a ‘ko plaća”. Optužbe su pljuštale na sustav, odgovorne u vlasti, lokalnoj samoupravi, Hrvatskim šumama… Jedno je sigurno – sreća u nesreći da nije bilo ljudskih žrtava.

Photo: DUZS

Čini se da dolazimo pameti. Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković je na konferenciji za medije u Državnoj upravi za zaštitu i spašavanje istakao da se ove godine dosta ulaže u prevenciju, vatrogasnu opremu, nadzor i ljudstvo.

– Vatrogasne snage na terenu činit će, među ostalim, 1113 sezonskih vatrogasaca čije je zapošljavanje u tijeku, 98 vatrogasaca s 13 vozila iz kontinentalnog dijela Hrvatske dislociranih na 12 mjesta, te 200 pripadnika kopnenih, zrakoplovnih i pomorskih snaga spremnih na brzu intervenciju – istakao je Tucaković.

Dislokacije vatrogasnih postrojbi / Photo: DUZS

U svrhu brze reakcije pri nastanku požara, vatrogasno zapovjedništvo odlučilo je dislocirati po jedan kanader u Pulu i Dubrovnik, a neke kopnene vatrogasne jedinice na  najudaljenija i nepristupačna mjesta priobalja.

Dodatni angažman vojske

Vatrogascima je Ministarstvo obrane osiguralo i dodatnih 300 vojnika za ojačanje snaga, a u slučaju potrebe na raspolaganju je i do tisuću vojnika, rekao je zapovjednik Zapovjedno-operativnog središta Glavnog stožera Oružanih snaga, general Krešo Tuškan.

Photo: DUZS

– Najveće promjene su napravljene u našim kopnenim snagama. Mi smo pripremili i rasporedili naše kopnene snage u područje Knina, Benkovca, Sinja i Trogira, odnosno Divulja sa po 50 pripadnika na svakom mjestu koji su spremni na izlazak na požarišta u roku od sat vremena. Uz stalne zračne snage namijenjene gašenju požara, koje uključuju šest kanadera i 6 air traktora, Ministarstvo obrane (MORH) osiguralo je i desantni brod minopolagač, desantni jurišni brod, dvije gumene brodice i helikopter za izviđanje iz zraka, kao i sustav bespilotnih letjelica za izviđanje i rano otkrivanje požara – istaknuo je Tuškan.

Napokon je i odlučivanje o angažmanu vojnih snaga prebačeno iz Zagreba u Situacijsko središte u Divuljama, kako bi se maksimalno skratilo vrijeme dolaska vojnika na požarište.

Situacijsko operativno središte u Divuljama / Photo: DUZS
Situacijsko operativno središte u Divuljama / Photo: DUZS

Odzvonilo piromanima? Šume će se nadzirati kamerama!

Ništa se ne prepušta slučaju pa će šume nadzirati 92 kamere na 46 lokacija, a nadzor se provodi iz četiri županijska operativna centra. Predsjednik Uprave Hrvatskih šuma Krunoslav Jakupčić je izvijestio kako je ta tvrtka ove godine u protupožarnu zaštitu uložila gotovo 80 milijuna kuna, uz dodatnih 20 milijuna za kamere i sustav integrirane zaštite s detekcijom dima i vatre.

– Nisam rekao da smo bezgrešni, ali glavni uzročnik požara su klimatske prilike, izuzetno dugo sušno razdoblje i čovjek i njegovo ponašanje – izjavio je Jakupčić priznavši tako i dio odgovornosti Hrvatskih šuma za dosadašnju štetu nastalu od požara.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.