3 min. čitanja

VIDEO Lučka kapetanija Šibenik po nevremenu spašavala Poljake na katamaranu: “Mora je bilo 4, jedva smo ih spasili”

VIDEO Lučka kapetanija Šibenik po nevremenu spašavala Poljake na katamaranu: “Mora je bilo 4, jedva smo ih spasili”
Foto: Saša Jurat

KORNATI – Sedmero Poljaka sinoć je po orkanskoj buri i visokim valovima spasila posada Lučke kapetanije Šibenik. Visoki valovi i jak vjetar, odnijeli su njihov katamaran više od 10 nautičkih milja na pučinu, prema sredini Jadrana.

Posada katamarana krenula je sinoć po jakoj buri iz Visa za Pirovac. U visini Rogoznice im se ugasio motor, pa je skiper odlučio dignuti jedro i ići za Opat, otok u Kornatima.

– Ovo je sinoć sigurno bila jedna od najtežih akcija u ovom poslu, a radim ga već 18 godina – rekao nam je zapovjednik m/b Šibenik Saša Jurat i ispričao što se dogodilo.

Foto: Vesselfinder / Screenshot

Ni glavno jedro nije bilo u finkciji, već samo genova, a sve se događalo 7 Nm jugozapadno od otoka Žirja.

Skiper nije više mogao upravljati jedrilicom, valovi su u tom trenutku bili 3 do 4 metra visoki, a bilo je i vjetra 6-7 bofora.

Dva puta je pokušao upaliti neispravan motor, ali se palio alarm, vjerojatno zbog neispravnog hlađenja motora. Nije bilo druge i posada je s te pozicije uputila poziv za pogibelj: „Mayday, mayday, mayday!“.

– Na plovilu je bilo 7 osoba poljske nacionalnosti i u 19.04 sati došla je obavijest o brodici u pogibelji. Pet minuta nakon pziva, isplovio je brod Šibenik prema poziciji unesrećenih. Pronađeni su u 21.00 sat i 20 minuta smo ih pokušali uhvatiti, te nam je to napokon i uspjelo, pa smo ih oko 21.30 sati uhvatili u tegalj prema marini Piškera na Kornatima, gdje smo ih uspješno i privezali – priča nam Jurat i naglašava da su svi članovi posade katamarana dobro, ali uz psihičke traume koje je događaj ostavio na poljskoj posadi.

Brod će uz pomoć charter kompanije i Lučke kapetanije biti prepraćen na kopno, jer je zadobio manje ogrebotine, ali srećom bez većih oštećenja.

Kad su stigli na čvrsto tlo, Poljaci su bili presretni. Ostalo je za kraj samo – fotografirati se sa svojim junacima. Pa, iako kažu da oni samo rade svoj posao, vjerujte, ovakvih situacija je mnogo i pomalo je nepravedno da se o akcijama spašavanja na moru premalo piše.

Spašena poljska posada sa svojim spasiteljima – Foto: Saša Jurat

Samo dan prije ova ista posada broda Šibenik je spašavala jedrilicu sa tri mađarska državljanina ispod Žirja, a jednu teško ozlijeđenu osobu su sigurno doveli do kopna, gdje su je preuzela kola hitne medicinske pomoći.

Samo dan prije ova ista posada broda Šibenik je spašavala jedrilicu sa tri mađarska državljanina ispod Žirja

Treba spomenuti i izdržljivi brod, dobri stari Šibenik, međutim flotu Lučkih kapetanija treba obnoviti većim i sigurnijim brodovima, kako bi ovi ljudi, spašavajući tuđe živote, i sami bili sigurni.

Kapa dolje…

Jurica Gašpar

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.