5 min. čitanja

DOZNAJEMO Kako je Emil Tedeschi, koncesionar lovišta na Hvaru, donirao gliser koji je završio u hvarskoj policiji

DOZNAJEMO Kako je Emil Tedeschi, koncesionar lovišta na Hvaru, donirao gliser koji je završio u hvarskoj policiji
Foto: Čitatelj / N1 / Youtube / Screenshot / Ilustracija

HVAR – Tek kojih sat i nešto malo više od objavljivanja teksta o zaštitarima koji s pomorskog dobra tjeraju nautičare trebalo je Emilu Tedeschiju koji ih je zaposlio, da dozna privatni broj glavnog urednika i nazove kako bi ispričao svoju stranu priče. Učinio je to vrlo taktično i ljubazno, ne preko posrednika, već osobno i ispričao se ljudima koji su nam se požalili na reakciju zaštitara. Pobrinuo se i da svima da do znanja kako se u hvarskoj uvali Parja, gdje ima svoju nekretninu, ali i brodove “svi smiju kupati i sidriti”. Poslao nam je i fotografiju nekoliko usidrenih plovila, s komentarom “i danas 7. rujna 2021. je deset brodova bilo usidreno“. Čak i čitatelj koji nam je poslao ovu priču pomalo ironično kaže: “Moram priznati da je još malo nastavio sa izjavama, nazvao bih ga i u suzama se ispričao za neugodnosti koje sam mu prouzročio”. Nedorečeno je ostalo tek pitanje kamera na javnom prostoru i pomorskom dobru, te ima li za njih dozvolu, jer, kako kaže – ne zna. O lovištu, za koje kaže da ima koncesiju na 30 godina, zajedno s 3 broda za sidrenje, nismo previše razgovarali, jer se o tome prethodnih godina dosta pisalo po medijima, ali i raspravljalo na Gradskom vijeću Grada Hvara. No u oko je upala donacija 1,2 milijuna kuna vrijednog glisera koji je završio u rukama hvarske policije.

Spomenuo je to svojedobno upravo na sjednici Gradskog vijeća nekadašnji nezavisni vijećnik Tonči Dujmović, koji je krajem 2019. godine Hini ispričao da Hvarani optužuju Tedeschija za uzurpaciju lovišta i pomorskog dobra.

“Okupirao pola rta Pelegrin i donirao gliser koji je predan policiji”

– Prostornim planom je granica lovišta iza uvale Vela Garška što je nekoliko kilometara dalje. On je kao svoje privatno vlasništvo okupirao pola rta Pelegrin. Mještani mi se žale da ih ne pušta proći iako na to nema pravo. Ni jedno lovište ne smije biti zaključano, može biti ograđeno, ali se nikome ne smije zabranjivati prolaz. Dodaje da je odluka Gradskog vijeća o smanjenju teritorija lovišta bila jednoglasna te podsjeća da je Tedeschi gradu donirao 1,2 milijuna kuna vrijedan gliser koji je grad u srpnju ove godine dao na korištenje policiji. Radi li koncesionar to kako bi osigurao mir i eventualno produženje koncesije na lovište koje mu ističe 2025. godine? – pitao se tad Dujmović.

Tragom ove informacije, koja je, zanimljivo, prošla tek kao crtica javne informativne agencije, nazvali smo gospodina Dujmovića da nam ispriča više.

– On je htio donirati gliser policiji, ali to nije moglo ići tako, nego je moralo ići preko Grada, pa je moralo ići preko sjednice vijeća. Po prostornom planu, lovište nije do ograde, nego samo polovica onoga što on drži. Ja sam bio predlagatelj da se postupa prema prostornom planu. Drugi dio je zaštićeni krajobraz, međutim Ministarstvo poljoprivrede je nakon mjesec dana gradsku odluku da se postupa po prostornom planu i da se ograda izmjesti na granicu lovišta, poništilo po hitnom postupku i tvrdilo da je nevažeća. Ima već tri godine od toga.

Zašto je donirao glisere koji su završili u policiji, to nitko ne zna, možemo samo nagađati. Na taj ograđeni prostor netko može ući, netko ne, ne pušta svakoga. Pješaci mogu, vozila ne mogu. Smatram da radi nezakonito. Grad bi trebao imati ključeve i odlučiti tko tamo prolazi, a tko ne. Razočaran sam u sustav di pošteni ljudi najviše nastradaju – kazuje nam i na pitanje bavi li se i dalje politikom, samo kratko odgovara:

– Ne da mi se više baviti politikom, gledam svoja posla.

Dokumenti o donaciji Gradu Hvaru i ustupanju na korištenje hvarskoj policiji

Kako se odvijao proces donacije glisera i prelaska u ruke policije, pokazuju i dokumenti iz Grada Hvara, koje imamo u posjedu i ovim ih putem objavljujemo, redom:

  1. Odluka Gradskog vijeća o prihvaćanju donacije Atlantic Grupe d.d. od 31. listopada 2018. godine
  2. Ugovor o donaciji Gradu Hvaru od 25. travnja 2019. godine
  3. Odluku o dodjeli na korištenje plovila vrste RM 850 Cabin policijskoj postaji Hvar 23. svibnja 2019. godine 
  4. Sporazum o ustupanju plovila na privremeno korištenje Policijskoj postaji Hvar 1. srpnja 2019. godine

Dakle, niti mjesec dana od dobivanja glisera u donaciju, Grad Hvar policiji ustupa na “privremeno korištenje”, odnosno neodređeno vrijeme, bez naknade.

Prev 1of7 Next

Tedeschi: “To je javni podatak, a donirao sam vatrogasce, školu, kulturne i sportske udruge”

Poslali smo upit i Emilu Tedeschiju, koji je uz ovu donaciju, za koju kaže da je javni podatak, spomenuo i brojne druge:

“Osobno sam, kao i kompanije kojima upravljam, već mnoštvo puta i unatrag puno godina donirao lokalnoj zajednici u Hrvatskoj i šire. Samo lani, mediji su već i pisali, Atlantic Grupa je bila najveći korporativni donator u borbi protiv COVID19 u našoj zemlji. Rano sam djetinjstvo proveo na Korčuli, danas sam vezan za Hvar, gdje provodim i značajni dio vremena, i naravno da sam senzibiliziran za podizanje kvalitete života na otoku, a posebno na očuvanje prirode.

Javni je podatak da sam, konkretno vezano za pitanje, organizirao donaciju glisera, jer je o prihvaćanju donacije odluku donijelo Gradsko vijeće Hvar na sjednici, u listopadu 2018. Ipak, osobno smatram, a takva je i kompanijska politika, da je najbolje da o donacijama svjedoče njihovi korisnici, ukoliko smatraju da je primjereno, a uz Grad Hvar, to su i DVD Hvar, Osnovna škola Hvar, te kulturne i sportske udruge na Hvaru”, kazao je Tedeschi i za sva daljnja pitanja uputio nas na direktoricu korporativnih komunkacija.

Foto: Čitatelj / Ilustracija

MUP pozdravlja inicijative koje prepoznaju suradnju s policijom

Naravno, donacije lokalnoj zajednici nikad nisu bile sporne, ali ipak, ovdje se radi o donaciji policiji. Hvarskoj policiji. Policiji nadležnoj za područje, gdje čovjek u koncesiji ima lovište, ili, kako nam sam tvrdi “uzgajalište”, a prema riječima Hvarana koji su negodovali zbog toga, i mnogo više nego mu po koncesiji pripada.

Poslušali smo ga stoga i pitali korisnike glisera, odnosno, Ministarstvo unutarnjih poslova za više informacija.

– Vezano uz Vaš upit obavještavamo da su Ministarstvo unutarnjih poslova i Grad Hvar u srpnju 2019. godine zaključili Sporazum o ustupanju plovila na privremeno korištenje.

Sporazumom je Grad Hvar ustupio plovilo RM 850 Policijskoj postaji Hvar na privremeno korištenje. Dakle, ne radi se o donaciji niti plovilo prelazi u vlasništvo Ministarstva.

Ministarstvo unutarnjih poslova Sporazumom se obvezalo da će za vrijeme korištenja plovila snositi troškove vezano uz uporabu, održavanje, osiguranje i popravke u slučaju kvara, kao i druge troškove.

S obzirom da se radi o otočnoj policijskoj postaji, Policijska postaja Hvar koristi plovilo za obavljanje službenih zadaća na moru poput izlaska na uviđaje pomorskih nesreća i obavljanja očevida, odlaska na Paklenske otoke u slučajevima zaprimljenih dojava građana/turista te obavljanja drugih službenih  poslova koji zahtijevaju korištenje plovila.

Skrećemo pažnju da ovo Ministarstvo pozdravlja inicijative lokalne i područje samouprave koji prepoznaju suradnju i partnerstvo s lokalnom policijom kao ulaganja u vlastitu sigurnost na lokalnoj razini – odgovorili su nam na ovu temu iz Ministarstva unutarnjih poslova.

Na pitanje s početka teksta od spomenutog bivšeg gradskog vijećnika Tončija Dujmovića “radi li to koncesionar to kako bi si osiguran mir i eventualno produženje koncesije na lovište koje mu istječe 2025. godine?” nitko nije direktno odgovorio. Upravo suprotno, Grad Hvar je gliser odmah proslijedio policiji, donator kaže da voli donirati, a policija je na svemu zahvalna.

Jurica Gašpar

PROČITAJTE JOŠ:

Emil Tedeschi za Morski HR: „Ispričavam se na neugodnosti, privatne milicije nema, svi mogu na pomorsko dobro!“
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.